سرور چیست

سرور چیست؟ آشنایی کامل با انواع سرور

سرور چیست؟ چرا باید در کسب و کار خود از سرور و یا مشتقات آن استفاده کنیم؟ آیا ما هم به سرور نیاز خواهیم داشت؟ سرورserver در واقع کامپیوتری همیشه روشن است که به ما با عنوان کلاینت (client) خدماتی را رائه میکند.

اما سرورها در کجا نگه داری می شوند؟ انواع سرورها کدام اند و چه ویژگی هایی دارند؟ این ها سوالاتی است که ذهن هرکسی را که برای اولین بار واژه سرور را می شنود، درگیر میکند… حال من در این مقاله از بلاگ وب داده قصد دارم یک بار برای همیشه از صفر تا صد سرور، انواع سرور و کارایی انواع سرور ها را به صورت مفصل توضیح دهم. با من در ادامه این مقاله همراه باشید… 😉👇

آنچه در این مقاله میخوانید:
سرور چیست

سرور چیست؟

سرور در لغت به معنای سرویس دهنده و یک ابر کامپیوتر همیشه روشن است که اتصالی بی وقفه به اینترنت دارد و دارای منابعی بسیار بلاتر نسبت به سیستم های خانگی است. سرور ها دراقع وظیفه ارائه خدمات به کامپیوتر ها و کلاینت ها را دارند، اصلی ترین وظیفه سرور ها ذخیره و پردازش داده ها و اطلاعات است.

در دنیای اینترنت زمانی که ما در انواع موتور های جستجو در حال Search هستیم، اطلاعات از طریق سرور هایی که دیتاها و اطلاعات مورد نظر ما را ذخیره کرده اند، بدست ما می رسند. و اما در ادامه این مقاله نحوه ارسال و چرخه دریافت کامل اطلاعات از طریق شبکه اینترنت را به صورت مفصل توصیح خواهم داد. اینکه چگونه جواب سوال شما مانند: یافتن این مقاله، به دستتان رسیده است…

انواع سرور کدام اند

سرور ها با توجه به نوع سخت افزارهایشان که شامل: پردازنده یا CPU، حافظه یا RAM و هارد دیسک است، دارای کارایی های متفاوتی از یگدیگر هستند. و اما انواع سرور ها با توجه به ویژگی ها و نوع کاربردشان به صورت زیر دسته بندی میشوند:

what is server4

1- وب سرور Web Server

ابتدا این موضوع را در نظر داشته باشید که وب سرور خود زیر مجموعه ای از سرور است و جزئی از دسته سرور ها محسوب می شود. وب سرور درواقع نرم افزاری است که با نصب بر روی سرور اصلی میتواند ارتباط بین مرورگر و سرور و اطلاعات آن را برقرار کند.

یعنی شما درخواست خود را با عنوان بازدید از وبسایت Webdade.com در مرورگر خود وارد میکنید و در ادامه، فرایند ارسال از طریق اینترنت و پروتکل HTTPS به سمت وب سرور مربوطه آغاز میشود و در کمترین زمان ممکن میتوانید از سایت ما دیدن کنید و با هر بار بازدید از وبسایت وب داده شما با یک وب سرور مواجه میشوید که درخواستتان را بررسی میکند و پاسخ می دهد.

پس اگر به فکر راه اندازی یک وبسایت برای کسب و کار اینترنتی خود هستید، درواقع شما به یک وب سرور نیاز دارید تا کلیه اطلاعات خود اعم از تصاویر، فایل ها، ویدیو ها و .. بر روی آن قرار دهید. تفاوت اصلی وب سرور و سرور در اینجاست که سرور ها ارائه خدمات خود را در بستر شبکه دنبال مبکنند  اما وب سرور ها وظیفه مدیریت درخواست ها برای انواع صفحات وبسایت ها را دارند. از معروف ترین وب سرور ها میتوان موارد زیر را نام برد:

  • Apache
    وب سرور آپاچی یکی از محبوب ترین وب سرور ها در دنیا است که دارای نرم افزاری منبع باز است که به صورت رایگان در دسترس عموم است تا اطلاعات وبسایت خود را در فضای اینترنت جهت دسترسی کاربران قرار دهند. Apache web server بر روی انواع سیتم عامل های لینوکس، ویندوز، Mac‌ و … نصب میشود.
  • NGNIX
    وب سرور NGNIX جزء یکی از پرطرفدارترین وب سرورها در دنیا است که به صورت رایگان و open source در اختیار کاربران اینترنتی قرار گرفته است. این وب سرور علاوه بر ویژگی های خاص یک وب سرور توانایی برقرار سازی تعادل ترافیگ ورودی بین سرور ها و یا همان Load Balancer را دارد. این وب سرور میتواند کاربرد پروکسی سرور نیز داشته باشد.
  • IIS
    وب سروری محصول شرکت مایکروسافت است که مخصوص سرور های ویندوزی طراحی شده است. میتواند با استفاده از انواع پروتکل امنیتی ارتباط را با کلاینت برقرار کند. باید گفت یکی از معروف ترین وب سرور ها در حوزه سیستم عامل ویندوز است.
  • LiteSpeed
    این وب سرور یکی از پرکاربرد ترین وب سرور ها در دنیا است که میتواند به راحتی جای وب سرور آپاچی را بگیرد. وب سرور LiteSpeed میتواند با مدیریت درست منابع و مصرف حداقلی حافظه، تعداد بیشتری از کاربران را به صورت همزمان راهنمایی و میزبانی کند. این وب سرور هم به صورت پروکسی معکوس عمل میکند و رفتاری بر اساس پروتکل های امنیتی دارد.
what is server5

2- دیتابیس سرور Database Server

سرور دیتابیس سروری مختص پایگاه داده است که توانایی ذخیره، مدیریت و بازیابی انواع اطلاعات و دیتاهای موجود در دیتابیس را دارد. دیتابیس سرور توانایی بروزرسانی داده ها و کنترل و مدیریت همزمان درخواست های کاربران را در دیتابیس دارد و میتواند در نهایت سرعت هزاران دیتا را پردازش کند و در اختیار کاربران و کلاینت ها قرار دهد. در Database Server با وجود سیستم مدیریت پایگاه داده یا DBMS با ساختاری شبکه ای درختی میتواند در دسته بندی درست داده ها کمک بسزایی کند امکان دسترسی سریع به اطلاعات را نیز فراهم میکند.

باید گفت: DBMS های مختلفی وجود دارند که دارای مزایا و البته معایبی نسبت به یکدیگر هستند که در اینجا برخی ازمحبوب ترین ها و پرکاربرد ترین ها را نام می بریم:

  • MySQL
    نرم افزاری منبع باز و Open source است که هرکسی میتواند به صورت رایگان ان را بر روی انواع پلتفرم ها اعم از لینوکس و ویندوز نصب کند. MySQL یکی از محبوب ترین سیستم مدیریت پایگاه داده در سرتاسر دنیا است. این نرم افزار با زبان PHP سازگاری دارد و میتوانید کد های آن را شخصی سازی کنید تا کارایی دلخواه شما را ارائه کند.
  • MariaDB
    این پایگاه داده جزء یکی از معروف ترین و محبوب ترین نوع نرم افزارهای رایگان و متن باز است که توسط تیم MySQL طراحی شده است و تمام ویژگی های مثبت این نرم افزار Database را در خود جای داده است. از معروف ترین مشتریان و استفاده کنندگان از این دیتابیس میتوان Wikipedia، گوگل و WordPress را نام برد.
  • Microsoft SQL Server
    SQL Server که نرم افزاری ساخته شده توسط مایکروسافت است و تا به امروز نسخه های مختلفی برای استفاده از آن به بازار آمده است و توانایی نصب بر روی سیستم عامل ویندوز و لینوکس را دارد. این نرم افزار پایگاه داده دارای نصب و Config بسیار آسانی است و به دلیل داشتن رایط کاربری راحت جزء محبوب ترین ها در این حوزه به حساب می آید. امنیت بالا و امکان بازیابی اطلاعات از دست رفته یکی از اصلی ترین ویژگی های محبوبیت این نرم افزار پایگاه داده است.
انواع سرور

3- ایمیل سرور Email Server

mail سرور به زبان به معنای ارائه دهنده خدمات ایمیل است و در عمل وقتی یک ایمیل ارسال می شود در طول مسیر توسط سرور ایمیل راهنمایی می شود تا به مقصد خود و یک سرور ایمیل مدنظر برسد. ایمیل سرور ها به کاربران خود این امکان را می دهند تا با ایجاد یک ایمیل و ارسال آن به چندبن نفر نوعی ارتباط درون شبکه ایجاد کنند. پس به صورت کلی با نصب برنامه هایی مخصوص مدیریت ایمیل ها میتوان یک سرور را به این بخش اختصاص داد و حتی سرور ایمیل را به صورت اشتراکی و یا اختصاصی در دست داشت و استفاده کرد.

ویژگی سرور

4- FTP Server

FTP مخفف پروتکل انتقال فایل یا File Transfer Protocol است و همانطور که از نامش پیداست امکان انتقال فایل ها را بین سرورها و سرور و سیستم و به صورت کلی در شبکه را فراهم میکند. توسط این پروتکل کاربران این امکان را دارند تا از راه دور و با امنیت کامل فایل ها را آپلود و دانلود کنند.

سرور چیست

5- DNS Server

DNS Server یا Domain Name System به معنی سیستم نام دامنه است، که به صورت کلی وظیفه ترجمه و تفسیر نام دامنه و تغییر آن به IP را دارد. به زبان ساده تر، زمانی که شما آدرس دامنه Webdade.com را در مرورگر خود جستجو میکنید در واقع توسط یک DNS Server به آدرس ip وب داده اصلی متصل می شوید و در کمترین زمان ممکن وبسایت ما برایتان نمایش داده میشود. DNS سرور بسیار مهم و پرکاربرد است چرا که بدون حضور این سرور در دنیای وب و شبکه برقراری ارتباط بین کاربران و دستگاه های مختلف امکان پذیر نیست.

what is server9

6- Proxy Server

سرور پروکسی درواقع نوعی سرور با IP خاصی است که رابط بین کاربر و شبکه اینترنت است. کاربرد این سرور به گونه ای است که از حملات سایبری میتواند جلوگیری کند. به این معنی که در زمان جستجوی کاربر و یافتن وب سرور مورد نظر کاربر، این سرور پروکسی با IP خاص خود میتواند آدرس IP کاربر را برای وب سرور مقصد پنهان کند تا شناسایی مبداء ممکن نشود. سرور های پروکسی دارای ویژگی ها و مزایای بسایری است که شامل: داشتن امنیت از طریق ناشناس قرار دادن IP مبداء و افزایش سرعت جستجو و کاهش ترافیک است. یکی از علت های انواع فیلترینگ محتوا در کشور های مختلف میتواند همین Proxy Server ها باشند.

what is server15

7- File Server

فایل سرور ها به صورت کلی وظیفه ذخیره و به اشتراک گذاری انواع فایل ها را در اختیار دارند. کاربران می توانند با استفاده از انواع دسترسی ها و مجوز های امنیتی از این فایل سرور ها استفاده کنند اطلاعات و دیتاهای مورد نظر را آپلود و یا دانلود کنند. و در نهایت کلیه اطلاعات این فایل سرور ها توسط پروتکل FTP میتوانند در شبکه جابجا شوند. فایل سرور ها به دو نوع اختصاصی و غیر اختصاصی تقسیم بندی می شوند و می توان در نوع غیر اختصاصی در کنار برنامه های دیگر مانند: دیتابیس قرار گیرند.

what is server14

8- سرور DHCP

سرور DHCP که مخفف Dynamic Host Configuration Protocol به معنی پروتکل پیکربندی میزبان متغییر یا پویا است. کارایی این سرور به گونه ایست که از بین محدوده و رنج اعداد تعربف شده استفاده میکند و به دستگاه ها IP های مختلف متغیری را اعطا میکند.

what is server10

9- سرور برنامه Application Server

اپلیکیشن سرور درواقع نرم افزاری است که با ایجاد ارتباط بین انواع سیستم عامل ها و منابع دیگر مانند: دیتابیس، برنامه ها، وب سایت و اپلیکیشن های کاربران قرار میگیرد. این اپلیکیشن سرور وظیفه بوجود آوردن یک پلتفرم جهت مدیریت برنامه های کاربران را برعهده دارد.

what is server18

10- سرور Syslog

Syslog یا سیتم گزارش گیری، تمامی پیغام ها و گزارش ها را از تمامی دستگاه ها و بخش های مختلف، جمع آوری میکند و درون خود جای میدهد و برای هر پیغامی پاسخی آماده درون خود دارد که میتواند باعث کاهش Down Time سرور ها شود و انواع گزارش ها را برای مدت طولانی در خود جای میدهد تا جهت انواع عیب یابی ها بتوان از آنها استفاده کرد.

what is server13

پرینت سرور یا سرور چاپ  به صورت کلی نرم افزاری را شامل می شود که میتواد چند صد چاپگر را مدیریت کند و به صورت کلی وظیفه دریافت و پردازش درخواست های کاربران را از درون و بیرون به صورت تعریف شده را دارد.

what is server11

12- سرور ابری Cloud Server

سرور ابری یا Cloud Server در واقع شامل چندین سرور در یک شبکه اینترنتی در کنار هم است که به کاربران امکان دسترسی به منابع همه ی آنها را می دهد و کاربر در استفاده از این نوع سرورها هیچگاه تجربه از دسترس خارج شدن سرور را نخواهد داشت و به اصطلاح سرور قطع نخواهد شد چرا که با وجود ایراد و اشکال در یک سرور هنوز سرور های دیگری در مدار وجود دارند که هیچکس لحظه ای تداخلی حس نکند.

سرور چیست

13- سرور فیزیکی

سرور فیزیکی سخت افزاری مستقل به همراه کلیه منابع پردازشی است که میتواند به تنهایی به شبکه متصل شود و کلیه نرم افزار ها را در خود جای دهد و به نوعی میزبانی کند.

نحوه تشخیص وب سرور یک سایت

جهت یافتن اطلاعات مربوط به وب سرور یک وبسایت هنوز راهکار قطعی بیان نشده است اما اکستنشنی وجود دارد که میتوان با نصب آن بر روی گوگل کروم خود، به محض ورود به وبسایت دلخواهتان اطلاعات وب سرور آن را پیدا کنید. این افزونه با نام wappalyzer است و میتوانید با کلیلک بر روی این افزونه ان را دانلود و نصب کنید.

سرور چیست

نحوه کاربرد سرور

همان گونه که در ابتدا گفته شد، سرور یک ابر کامپیوتر است که با توجه به نرم افزار های نصبی میتواند وظایف مختلفی را بر عهده بگیرد، اما این ابر کامپیوتر قدرت کارایی همزمان بالایی دارد چرا که دارای منابعی بسیار قوی با حجم بالا است و میتواند به تنهایی پاسخگوی چندین کاربر باشد. از این رو میتوان سرور ها را از نظر منابع و نوع کارایی میزبانی به موارد زیر تقسیم کرد:

💡 بیشتر بدانبد: سرور اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی

سرور اختصاصی یا Dedicated server همانطور که از نامش پیدا است سروری است که تنها مختص یک کاربر است. به عنوان مثال: ما در شرکت وب داده انواع پلن های مختلف از سرور اختصاصی را در لوکیشن های مختلف با عنوان سرور اختصاصی ایران و سرور اختصاصی خارج ارائه می کنیم و کاربران ما میتوانند با لوکیشن مورد نظر خود، این سرور اختصاصی ها را اجاره کنند و کلیه منابع اعم از CPU، Ram و حافظه را تنها از آن خود بدانند و دیگر نگرانی بابت Limit یا محدودیت منابع مصرفی و سخت افزاری نداشته باشند.

البته شرکت وب داده هم در کنار پلن های مختلف سرور اختصاصی خود خدمات خاصی مانند: ارائه پورت 10 گیگ، پهنای باند نامحدود و پشتیبانی vip را به صورت اختصاصی ارائه میکند.

 سرور اختصاصی خارج وب داده به شما این امکان را می دهد که در لوکیشن آلمان، هلند و انگلیس شرکت Leaseweb پلن سرور اختصاصی مورد نظر خود را انتخاب کنید و با کانفیگ اختصاصی مدنظرتان آن را در کمترین زمان ممکن دریافت کنید.

سرور مجازی VPS

vps سرور مخفف Virtual Private server به معنی سرور مجازی خصوصی یا شخصی است. سرور مجازی درواقع همان سرور اختصاصی است که توسط مجازی سازها به سرور هایی با منابع کوچکتر تبدیل شده است. این منابع یعنی CPU، Ram و حافظه با توجه به نیاز ما تقسیم بندی می شوند و هر سیستم عاملی که مد نظر باشد را میتوان بر روی این سرور مجازی ها Install کرد. شما در زمان استفاده از سرور مجازی امکان ارتقا منابع را خواهید داشت.

✅ ما در شرکت وب داده انواع سرور مجازی را در لوکیشن های مختلف جهت کاربرد های متفاوتی ارائه میکنیم. شما میتوانید از سرور مجازی امارات برای انجام امور بانکی، شرکتی و یا ترید در صرافی های خارجی استفاده کنید.

سرور ابری

سرور ابری نوعی سرور مجازی است که در فضای ابری و یا محیطی با رایانش ابری پیکربندی میشود. در فضای ابری سرور ها به صورت متصل به هم عمل میکنند و کاربر ها می توانند به صورت همزمان دسترسی کاملی به تمامی منابع سرور ها داشته باشند و محدودیتی برای آنها وجود ندارد. 

سرور ابری کارایی همچون سرور فیزیکی دارد با این تفاوت که شما با دارا بودن قدرت دسترسی از راه دور، دیگر نیاز ندارید سرورها را در نزدیکی خود جهت انواع مدیریت داشته باشید. قطعی سرور در این نوع پیکربندی وجود ندارد و شما با سرور ابری هیچگاه تجربه تلخ Down شدن سرور را نخواهید داشت.

هاست Host

هاست در لغت به معنای میزبان و در عمل یعنی میزبانی وب سایت شما در فضای وب. هاست در واقع بخشی کوچک از یک سرور است که جهت میزبانی یک وب سایت منابعی محدود را به آن اختصاص می دهد. در این حالت برای استفاده از منابع بیشتر شما نیاز دارید به پلن های بالاتری که شرکت های هاستینگ ارائه می دهند، خود را ارتقا دهید و در بهترین حالت، از شر هاست راحت شوید و به انتخاب سرور مجازی و سرور اختصاصی روی آورید.

سرور چیست

تفاوت سرور و کامپیوتر خانگی

همانطور که قبلا گفتیم سرور ها ابر کامپیوترهایی همیشه روشن هستند که همواره به اینترنت متصل شده اند و هیچ نوع قطعی در آنها نباید رخ دهد چرا که وظیفه خدمات رسانی و سرویس دهی به کاربران را دارند. سرور ها وظیفه نگهداری و دیتاها و برنامه های کامپیوتری کاربران را بر عهده دارند.

اما در مقابل کامپیوتر های شخصی تنها برای استفاده یک کاربر تعبیه شده اند و این سرور ها هستند که باعث کارایی این کامپیوتر های شخصی می شوند. در واقع باید گفت: کامپیوتر های شخصی دارای منابع بسیار کمتری نسبت به سرورها هستند و همین موضوع می تواند کامپیوتر را فرزند بسیار کوچک سرور معرفی کند. و اما در نهایت این تفاوت ها را میتوانید در یک جمع بندی کلی مشاهده کنید:

سرورکامپیوتر خانگی
ابر کامپیوتری واقع در دیتاسنترسیستمی خانگی همیشه در دسترس
 منابع بسیار قدرتمندمنابع محدود
ارایه خدمات به انواع سیستم های خانگی همزمانارایه خدمات و دسترسی کاربر به فضای نت
پردازش سریع هزاران داده و انتقال اطلاعاتپردازش اطلاعات به صورت محدود 
سرور و کامپیوتر

تفاوت هاست و سرور

هاست و سرور در عمل هر دو میتوانند میزبانی وبسایت را ارائه کنند، اما از نظر نوع ارائه و کیفیت خدمات، بسیار با هم تفاوت دارند. چرا که سرور علاوه بر میزبان میتواند کارایی همچون: مدیریت شبکه، ذخیره سازی اطلاعات و دیتاها، ارایه انواع برنامه و اپلیکیشن ها و … را انجام دهد. و اما این تفاوت ها را میتوانید به صورت کامل در جدول زیر مشاهده کنید:

سرورهاست
سرور ها از نظر مالکیت میتوانند توسط سازمان ها و اشخاص خریداری شوند.مالکیت فضای هاست تنها از آن شرکت هاستینگ است.
ذخیره اطلاعات و دیتاها-ذخیره بکاپ-مدیریت شبکه-ارائه انواع اپلیکیشنمیزبانی وبسایت و اطلاعات وظیفه اصلی فضای هاست است.
منایع قدرتمند و نامحدودمحدود
یک سرور کاملبخشی از یک سرور 
هاست و سرور

تفاوت سرور اختصاصی و سرور مجازی

سرور اختصاصی همانطور که از نامش پیداست به صورت اختصاصی به یک شخص و یا یک ارگان اختصاص داده می شود. در واقع تمامی منابع به صورت انحصاری تحت مالکیت یک کاربر است.

اما در مقابل سرور مجازی که همان سرور اختصاصی است که با توجه به منابع درخواستی ما توسط مجازی ساز ها به سرور های کوچکتری تقسیم شده است که به آنها سرور مجازی می گوییم و هر کدام از این سرور مجازی ها مختص به یک کاربر است.

این سرور مجازی ها میتوانند منابع خود را ارتقا دهند اما باز هم نسبت به سرور اختصاصی توانایی ارتقا بی نهایتی را ندارند. به صورت کلی تفاوت های سرور مجازی و سرور اختصاصی را به صورت کلی در جدول زیر می توانید مشاهده کنید:

سرور اختصاصیسرور مجازی
مالکیت تمامی منابع سرور در دست یک کاربر است.کابر تنها مالک منابع اختصاص داده شده در سرور مجازی خود است.
قیمت بالاقیمت کمتر
مقیاس پذیری بالامقیاس پذیری در حد امکان منابع سرور
امنیت بالا، چرا که کل سرور در اختیار یک کاربر است.امنیت مطلوب با در نظر گرفتن چندین کاربره بودن یک سرور فیزیکی به صورت سرور مجازی.
سرور اختصاصی و سرور مجازی

تفاوت سرور ابری و سرور مجازی

سرور مجازی و سرور ابری هر دو سرور فیزیکی هستند که توسط مجازی ساز ها و یا همان virtualizer ها به سرور مجازی تبدیل میشوند. ماهیت هر دو یکی است اما کاراییی و دسترسی آنها به منابع بسیار با هم تفاوت دارد. این تفاوت ها در نوع پیکربندی سرور های ابری است که در محیطی Cloud یا ابری واقع شده اند

به عنوان مثال: در سرور مجازی شما با توجه به منابعی که در ابتدا درخواست داده اید، هزینه را پرداخت می کنید، به این معنی که حتی اگر از کل این منابع نیز استفاده نکنید اما مجبور به پرداخت کل این هزینه هستید اما در سرور ابری شما به اندازه مصرفتان هزینه پرداخت میکنید و به نوعی صرفه جویی در هزینه ها صورت میگیرد اما این تنها دلیل استفاده از فضای کلود برای سرور ها نیست و اصلی ترین دلیل این است که اگر زمانی برای سرور میزبان شما حادثه ای رخ دهد و به اصطلاح down شود شما هیچ گونه قطعی را حس نخواهید کرد و در این فضای ابری اتصال شما به سروری دیگر برقرار میشود.

سرور ابریسرور مجازی
پرداخت هزینه مصرفیپرداخت کل هزینه فضای درخواستی
اتصال بی وقفه در فضای ابریامکان Down شدن سرور
مقیاس پذیری بالامقیاس پذیری در حد منابع سرور
سرور ابری و سرور مجازی

ویژگی کلیدی سرور ها

تا به اینجای کار متوجه شدیم که سرور چیست و چه کاربرد هایی دارد و انواع سرور ها چه نقش هایی را می پذیرند. اما حال باید با ویژگی های این سرورها بیشتر آشنا شویم. اصلی ترین ویژگی که سرور ها را از هم متمایز میکند و به هرکدام ویژگی کلیدی می بخشد سیستم عامل نصبی بر روی آنها است. اما قبل از آن باید بدانید سیستم عامل سرور چیست و چند نوع سیستم عامل داریم؟
پس در ادامه این مقاله همراه من باشید تا به صورت مفصل انواع سیستم عامل سرور را برایتان شرح دهم. 😉👇

سیستم عامل سرور چیست

سیتم عامل سرور یا به اصطلاح OS ها نرم افزار هایی هستند که با نصب بر وری سرور میتوانند ویژگی های خاصی را به یک سرور ببخشند و تنفاوت های اصلی سرور ها از همین نقطه آغاز می شود. چرا که سیستم عامل یک سرور است که توانایی نوع مدیریت منابع سخت افزاری و نرم افزاری در یک سرور را مشخص می کند. به همین دلیل است که انتخاب سیستم عامل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

سرور چیست

انواع سیستم عامل سرور

  • Windows server: سیستم عاملی است که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده و برای انواع فعالیت های سازمانی و شخصی قابل استفاده است. این سیستن عامل در توزیع ها و نسخه های مختلفی به بازار ارائه شده است که همواره توسط شرکت ارائه دهنده تحت پشتیبانی است. ویندوز سرور دارای رابط کاربری گرافیکی و ابزارهای مدیریتی قوی است که امکان مدیریت داده ها، ذخره اطلاعات و انواع نقش های کاربری را دارد.
  • Linux: یکی از محبوب‌ترین و پر کاربرد ترین سیستم عامل‌ها برای سرورها linux است که به دلیل امنیت بالا و قابلیت تغییر و پیکربندی اختصاصی به شهرت جهانی رسیده است. توزیع‌ های بسایری از لینوکس به بازار ارائه شده است که شامل:
    • Red Hat Enterprise Linux (RHEL): پر کاربرد برای انواع سازمان‌ ها و با قابلیت پشتیبانی تجاری.
    • Ubuntu server: توزیعی لینوکسی از اوبونتو که برای سرور ها و مدیریت آنها توسط این سیستم عامل به صورت بهینه شده ارائه شده است. این توزیع به صورت خاص برای محیط های سروری ارائه شده است و امکانات مدیریتی را فراهم میکند.
    • CentOS: توزیعی از لینوکس با قدمتی بالا از سال 2004 است که با امکان ایجاد انواع دسترسی های مدیریتی در سرور مشهور شده است. این توزیع لینوکسی نسخه‌ ای رایگان و متن‌ باز از RHEL است.
  • FreeBSD: سیستم عاملی متن‌ باز است که با ثبات و امنیت بالا در انواع ذخیره سازی داده ها در سرورها استفاده می‌شود.
  • NetWare: سیستم عاملی با قدمت بالا است که بیشتر برای شبکه‌های محلی (LAN) استفاده می‌شد.

امنیت انواع سیستم عامل سرور

یکی از مهمترین ویژگی های یک سیستم عامل امنیت آن است چرا که اصلی ترین وظیفه یک سرور نگه داری اطلاعات و داده هاست پس امنیت یکی از اصلی ترین مواردی است که هر کاربر در انتخاب سیستم عامل به آن توجه میکند.

  • به‌روزرسانی‌ منظم: باید در نظر داشت Updaite سیستم عامل یکی از موارد بسیار مهم امنیتی است، چرا که هر باگ امنیتی بعد ها توسط بروز رسانی ها توسط شرکت های سازنده به صورت نسخه بروزرسانی شده به بازار ارائه می شوند و حتماْ باید به ورژن سیستم عامل خود دقت داشته باشید.
  • Config امنیتی: حتماْ درنظر داشته باشید نوع پیکربندی امنیتی بسیار پر مهم است. چرا که مشخص کردن انواع سطح دسترسی کاربران یک سرور، تنظیمات شبکه ای و فایروال ها نقش تعیین کننده ای در سطح امنیت یک سرور دارد.
  • استفاده از HTTPS: برای داشتن ارتباطی امن حتماْ از پروتکل HTTPS استفاده کنید.
  • Config دسترسی ها: حتماْ امنیت ورود به سرور را مورد بررسی قرار دهید. شما میتوانید از انواع ورود های چند مرحله ای نیز استفاده کنید.
  • بکاپ گیری: کاربرا انواع سرور ها حتماْ باید به این نکته دقت داشته باشند که به صورت حداقل روزانه بکاپ را از اطلاعات خود ذخیره کنند تا در صورت بروز هرگونه مشکل، بتوانند اطلاعات خود را بازیابی کنند. شما میتوانید با رعایت این نکات امنیت سرور خود را به صورت قابل توجهی افزایش دهید.

اجزاء تشکیل دهنده سرور

سرور ها از اجزا مختلفی تشکیل شده اند که هرکدام نقش ویژه ای در عملکرد نهایی سرور دارد. حال در جدول زیر به معرفی مهمترین بخش های یک سرور خواهیم پرداخت:

پردازنده (CPU)CPU قلب یک سرور است چرا که وظیفه اجرا دستورات و پردازش داده ها را بر عهده دارد.
حافظه (RAM)فضایی موقت برای ذخیره سازی اطلاعات جهت پردازش است.
ذخیره‌سازی (Storage)فضایی جهت ذخیره داده ها است.
مادربرد (Motherboard)اصلی ترین قطعه یک سرور است که تمامی قطعات سرور بر روی آن نصب و فعال می شوند.
منبع تغذیه (Power Supply)همانطور که از نام این قطعه پیداست باید انرژی مورد نیاز سرور را تأمین کند.
کارت شبکه (Network Card)توسط کارت شبکه میتوان سرور را به شبکه محلی و جهانی اینترنت متصل کرد.
سیستم خنک‌کننده (Cooling System)یکی از مهمترین قسمت یک سرور گه در بخش پشتی آن قرار دارد فن های خنک کننده هستند.
کابینت (Chassis)کیس سرور که همان محفظه ای است که از انواع ضربه ها و آسیب های سرور جلوگیری میکند.
اجزا سرور فیزیکی

چرا به سرور نیاز داریم

سرور ها به عنوان یکی از بزرگترین منابع جهت ذخیره سازی داده ها و مدیریت اطالاعات شناخته شده هستند که به کاربران این امکان را می دهند تا از راه دور مدیریت اطلاعات خود را در دست داشته باشند.

سرور ها با امنیت بالایی که دارند میتوانند کسب و کار شما را از انواع حملات سایبری محافظت کنند.و در نهایت پس از رشد و بزرگتر شدن کسب و کارتان با مقیاس پذیری بالایی که دارند شما را همراهی کنند. پس اگر شما هم دارای چندین کارمند هستید و یا قصد دارید وب سایتی راه اندازی کنید و یا در سازمان خود نیاز به ذخیره سازی اطلاعات خود در فضایی امن دارید میتوانید از انواع سرور های مجازی و یا اختصاصی استفاده کنید.

نحوه انتخاب سرور مناسب

ابتدا باید حوزه کاری خود را مشخص کنید و با توجه به توضیحات ارائه شده در این مقاله، دلیل استفاده خود را از سرورها پیدا کنید. سپس می‌توانید از بین انواع سرورهای ارائه شده یکی را انتخاب کنید. این انتخاب ممکن است با توجه به نیازهای جانبی شما و حوزه کاریتان و با توجه به صلاح‌ دید تیم پشتیبانی وب داده تغییر کند، اما نگران نباشید؛ در نهایت ما در شرکت وب داده بهترین نوع سرورها را با توجه به نیازتان در اختیارتان قرار خواهیم داد و بهترین پشتیبانی و مشاوره را از متخصصان ما در این حوزه دریافت خواهید کرد.

💡 بیشتر بدانید: مجازی ساز چیست؟کاربرد مجازی ساز

مجازی ساز سرور چیست

مجازی ساز ها درواقع به صورت نرم افزاری پایه بر روی سرور نصب می شوند که امکان تقسیم بندی کلیه منابع را به کاربر می دهد و می توانید بر روی یک سرور صدها سرور مجازی ایجاد کنید و بر روی هرکدام یک سیستم عامل خاص داشته باشید. مجازی ساز ها انواع مختلفی دارند. virtualizor یا مجازی ساز ها منابع سخت‌ افزاری مانند: CPU، حافظه و Storage سرور فیزیکی را بین چندین سرور مجازی تقسیم می‌کند. این کار باعث میشود که از منابع به صورت بهینه‌ تری استفاده شود و هزینه‌ های مربوط به سخت‌ افزار کاهش یابد و در نهایت از کل منابع سرور به صورت درست استفاده شود.

server چیست

مزایای مجازی سازی سرور

استفاده از مجازی ساز ها باعث می شود شما از یک سرور فیزیکی اما در مقیاس کوچکتر تعداد بیشتری را در دسترس داشته باشید. همین موضوع به تنهایی میتوانید کمک ویژه ای به محیط زیست داشته باشد، چرا که سرور ها در مکانی با نام دیتاسنتر نگهداری می شوند.

هرچه تعداد این سرور ها در دیتاسنترها بیشتر باشد معضل گرمای تولید شده توسط آنها بیشتر می شود. این گرما و انرژی های مصرفی جهت خنک سازی این فضا ها به خودی خود نگرانی های زیادی را در پی داشته. این در حالتی است که امروزه دیتاسنتر ها به سمت نوعی از معماری با نام معماری سبز پیش می روند تا از این معضل جهانی بکاهند و از دیگر مزایای مجازی سازی باید موارد زیر را نام برد:

  • صرفه جویی در مصرف انرژی
  • کاهش تعداد Data center ها
  • کاهش نیاز به تجهیزات شبکه
  • کاهش هزینه خرید سرور جدید
  • کاهش هزینه نگه داری و مدیریت سرور ها
  • استفاده حداکثری از منابع بدون هدر رفتن آنها

انواع مجازی ساز سرور

مجازی‌ سازی بر روی دسکتاپ، شبکه و سرور ها انجام میشود که از مهم‌ ترین آنها مجازی‌ سازی بر روی سرور است. با نصب مجازی‌ ساز بر روی سرور، می‌توان از یک سرور در تعداد بسیار زیاد اما در مقیاس کوچکتر، چندین سرور مجازی ایجاد کرد. این سرورهای مجازی می‌توانند به طور مستقل عمل کنند و هر کدام سیستم‌ عامل و نرم‌ افزارهای خاص خود را داشته باشند.

این قابلیت به سازمان‌ ها و کاربران، این امکان را می‌ دهد که از انواع منابع سخت‌ افزاری به صورت بهینه‌ تر استفاده کنند و هزینه‌ های مربوط به زیرساخت‌ های فناوری اطلاعات را کاهش دهند. همچنین، مجازی‌ سازی به افزایش مقیاس‌ پذیری و انعطاف‌ پذیری در مدیریت سرورها کمک ویژه ای می‌کند.

💡 بیشتر بدانید: ESXI چیست؟ نصب ESXI

what is server2

دیتاسنتر چیست

و اما دیتاسنتر و یا مرکز داده فضایی فیزیکی تحت تدابیر شدید امنیتی است که مجل نگهداری سرور ها و تجهیزات شبکه مانند: سوییچ ها و روتر ها است. در Datacenter تمامی سرورها و تجهیزات به صورت محاسبات درست در کنار یکدیگر و با فاصله مشخص قرار داده شده اند. در فضای فضای دیتاسنتر قفسه هایی با عنوان رک در فاصله مشخص در کنار یکدیگر قرار داده شده اند و در درون انها سرور ها و تجهیزات اتصالی مربوط به شبکه آنها قرار داده شده اند.

دیتاسنترها معمولاً دارای سیستم‌ های خنک‌کننده بسیار قوی، منابع برق پشتیبانی به صورتی که قطعی برق در این مکان ها به صورت غیر ممکن باشد و سیستم‌ امنیتی چندلایه هستند تا از عملکرد مداوم و ایمنی تجهیزات اطمینان حاصل کنند.

دیتاسنترها می‌توانند به صورت خصوصی (تنها برای یک سازمان خاص باشند و به صورت شخصی باشند ) و یا عمومی (برای ارائه‌دهندگان خدمات ابری و عمومی) عمل کنند. در دیتاسنترهای عمومی، چندین مشتری می‌توانند از منابع مشترک استفاده کنند، در حالی که دیتاسنترهای خصوصی به سازمان‌ ها این امکان را می‌دهند که کنترل بیشتری بر روی داده‌ ها و زیرساخت‌ های خود داشته باشند.

البته در بسیاری از شرکت ها اتاقی به نام اتاق رک قرار دارد که فضای نکهداری سرور ها و اطلاعات آنها است اما در نظر داشته باشید که این فضا باید مانند دیتاسنتر ها از ایمنی و امنیت درستی برخوردار باشد چرا که امکان آتش سوزی و یا از دست رفتن اطلاعات بسیار است. و در نهایت، با توجه به رشد روزافزون داده‌ ها و نیاز به پردازش و ذخیره‌سازی آن‌ ها، اهمیت دیتاسنترها در دنیای فناوری اطلاعات به صورت فزاینده‌ ای افزایش یافته است.

کولوکیشن سرور چیست

Colocation نیز به نوعی فضای میزبانی درنظر گرفته می شود اما با این تفاوت که در فضای دیتاسنتر میزبانی جهت سخت افزار شما انجام می شود. بسایر پیش می آید که سازمان و یا کاربری به دلیل نوع کسب و کار خود تصمیم میگیرد سخت افزار سرور خود را خریداری کند اما با توجه به شرایط نکه داری ویژه سرور ها، امکان نگهداری آن را در مکانی امن و ایزوله ندارد پس ما در وب داده فضای Colocation خود را به آنها پیشنهاد می دهیم.

✅ اگر مالک سخت افزار سرور اختصاصی هستید، در حال حاضر میتوانیم در رک های اختصاصی وب داده در دیتاسنتر های زیرساخت اصفهان و مشهد میزبان شما باشیم.

Colocation یا اجاره فضای رک زمانی مورد استفاده است که شما قصد خرید و یا اجاره منابع میزبانی مانند: نرم افزار ها و سخت افزار ها را دارید. به زبان ساده تر خرید کولوکیشن در ایران یعنی اختصاص فضایی خاص در دیتا سنتر به مشتریانی که کسب و کار خود را گسترش دادند و قصد دارند منابع اختصاصی خود را داشته باشند. دیتاسنترها و شرکت های میزبانی وب، تنها بستر مناسب میزبانی سرور را در رک های اختصاصی فراهم میکنند.

💡 برای آن دسته از افرادی که نمی خواهند از سرور های اختصاصی و یا انواع هاست های اقتصادی با منابع محدود استفاده کنند و یا حتی اشخاصی که چندین سرور را برای کسب و کار خود تهیه کردند اما فضا و شرایط نگهداری آن را ندارند، وب داده میزبانی سرور یا Colocation را پیشنهاد میدهد.

server چیست

انواع دیتاسنتر سرور در ایران

دیتاسنتر ها با توجه به نوع استفاده و ارائه خدماتدر ایران به 4 دسته زیر تقسیم می شوند:

دیتاسنتر سازمانی یا خصوصی

این نوع دیتاسنتر ها به صورت اختصاصی تنها برا یک سازمان است و فضای مخصوصی است که توسط همین سازمان ها ساخته شده است. این نوع مراکز داده نیازی به ویژگی مقیاس پذیری ندارد چرا که تنها برا یهمان سرکت ساخته شده و ارائه خدمات ان به صورت انجصاری است. امنیت این دیتاسنتر ها بر عهده سازمان مالک است.

کولوکیشن دیتاسنتر

فضایی از یک دستاسنتر است که به شرکت های هاستینگ اجاره داده می شود. این فضا توسط شرکت های هاستینگ در اختیاز سخت افزار کاربران و یا سازمان ها قرار میگیرد. درواقع شما مالک سخت افزار خود هستید، مدیریت آن برعهده خود کاربر و یا سازمان مالک است اما جهت نگه داری درست از این سخت افزار آن را در فضای اجاره ای در دل دیتاسنتر قرار می دهید.

دیتاسنتر عمومی

در این نوع از دیتاسنترها، خدمات به صورت مشترک به تمامی کاربران ارائه می‌شود. همه کاربران می‌توانند از انواع امکانات دیتاسنتر به صورت همزمان استفاده کنند و با توجه به نوع خدمات دریافتی، هزینه‌ ها را به اشتراک بگذارند. این دیتاسنترها اصولاْ توسط انواع ارائه‌ دهندگان خدمات ابری و Cloud مدیریت می‌ شوند و کاربران می‌ توانند از منابع محاسباتی و ذخیره‌ سازی به صورت مقیاس‌ پذیر و بر اساس نیاز خود بهره‌ برداری کنند. البته در ایران خدمات ابری به صورت کامل درحال ارائه شدن نیست و همواره شرکت ها به دنبال ایجاد سبکه ای cloud هستند.

باید گفت: دیتاسنترهای عمومی امنیت و قابلیت اطمینان بالایی را نیز ارائه می‌دهند، اما این امکان وجود دارد که کاربران کنترل کمتری بر روی داده‌ ها و زیرساخت‌ ها داشته باشند.

ویژگی های دیتاسنتر

به صورت کلی دیتاسنترها در ایران و در سرتاسر دنیا دارای ویژگی های خاصی هستند. این ویژگی ها به صورت پیش فرض باید رعایت شوند تا به ایجاد محیطی مناسب و امن برای نگهداری سرورها و اطلاعات کاربران کمک کند. و اما این ویزگی ها شامل موارد زیر است:

  • سیستم های خنک کننده
  • سیستم اتفاء حریق پیشرفته
  • استفاده از بروزترین تجهیزات
  • تامین برق همیشگی
  • امنیت و قابلیت اطمینان تضمین شده
  • اتصال بی وقفه اینترنت

ویژگی های کولوکیشن سرور وب داده

از ویژگی های خاص کولوکیشن وب داده که در اختیار سخت افزار کاربران قرار میگیرد باید گفت:

  • ارائه IPv4 تا سقف سه سابنت
  • ارائه پورت 10G بدون اعمال محدودیت پهنای باند و نسبت مصرف
  • مانیتورینگ ویژه جهت اطلاع وضعیت لحظه ای سرورها
  • ارائه دسترسی iLO و KVM Console
  • امکان میزبانی سرور در دو دیتاسنتر اصفهان و مشهد
  • ارائه IPv6 به صورت /48 Subnet
  • ارائه خدمات IP Announcement
سرور چیست

✅ بهترین راه حل  میزبانی سرور برای سخت افزار شما در دیتاسنتر، کولوکیشن است. وب داده در روش کولوکیشن و یا میزبانی سرور در دیتاسنترهای زیر ساخت مشهد و اصفهان، فضایی امن را برای نگه داری اطلاعات شما فراهم کرده است.  دیگر نگران قطعی برق و نیروی متخصص نباشید.

مدرن ترین دیتاسنتر سرور ها کدام اند

تعداد بسیار زیادی دیتاسنتر در سرتاسر دنیا قرار دارد که تمامی اینها به جزء Data center هایی است که به صورت خصوصی و تنها برای سازمان هایی با حجم داده خاص و بسایر زیاد ساخته شده است. دیتاسنتر های زیادی در سرتاسر دنیا به صورت گسترده و با ویژگی های خاصی در حال ارائه خدمات هستند که از معروف ترین های آنها موارد زیر را میتوان نام برد:

  • دیتاسنتر Leaseweb
  • دیتاسنتر OVH
  • دیتاسنتر hetzner
  • دیتاسنتر Switch
  • و …

البته باید گفت دیتاسنتر های بسیار بزرگی نیز در دنیا وجوددارند که مختص شرکت های خاصی هستند به عنوان مثال: شرکت Google به تنهایی دارای دیتاسنتر خاص خود است. این دیتاسنتر تنها اطلاعات خود گوگل را نگهداری میکند و در خارج از این شرکت اراسه خدمات نمی کند.  این نوع دیتاسنترها معمولاً برای مدیریت و پردازش حجم بالای داده‌ ها و ارائه خدمات به کاربران خود طراحی شده‌ اند.

✅ ما در شرکت وب داده سرور اختصاصی خارج خود را به صورت اختصاصی از دیتاسنتر Leaseweb و در لوکیشن های انگلیس، آلمان و هلند ارائه می کنیم.

انواع سرور

تنظیمات Config سرور

پیکربندی سرور و یا Server Configuration یکی از اصلی ترین مواردی است که جهت تنظیمات یک سرور انجام می شود. کانفیگ یک سرور شامل موارد مخلفی است اما در نهایت تمامی این موارد و تنظیمات جهت فعالیت بهتر یک سرور و ارائه بهترین نوع خدمات به کاربران است.به صورت کلی Config سک سرور شامل مارد زیر است که به صورت کامل به توضیح هرکدام خواهیم پرداخت:

Config شبکه

جهت پیکربندی و تنظیمات شبکه به صورت کلی باید اطلاعات آدرس IP4 و در صورت داشتن IP ورژن 6، این آدرس ها را به همراه Getway و کلیه اطلاعات DNS و firewall خود را بر روی کارت شبکه set کنید تا ارتباط شما با شبکه اینترنت برقرار شود.

تنظیمات امنیتی

جهت پیکربندی امنیتی باید انواع تنظیمات firewall و نرم افزار های شناسایی حملات را بر روی سرور نصب کنید و آنها را به دلخواه خود تنظیم کنید. سطح دسترسی ها در پیکربندی امنیتی بسیار پر اهمیت است چرا که اعمال محدوذیت خود میتواند امنیت را افزایش دهد. تخصیص SSL/TSL از موارد مهمی است.

تنظیمات نرم افزاری

ابتدا نصب سیستم عامل و پارتیشن بندی آن را انجام می دهید و در مرحله بعدی باید به نصب انواع سیستم iای مدیریتی بپردازید با توحه به نوع سیستم عامل خود و کاربری که در نظر دارید سیستم مدیریتی خود را انتخاب و نصب کنید.

تنظیمات سخت افزاری

در این بخش از پیکربندی باید تنظیمات مربوط به CPU، رم و حافظه را انجام داد و منابع سخت افزاری را به دلخواه خود تخصیص داد. این کار به شما این امکان را می‌دهد که عملکرد سیستم را بهینه کنید و نیازهای خاص خود را برآورده سازید. همچنین، با تنظیمات مناسب می‌توانید از حداکثر ظرفیت سخت‌ افزار خود بهره‌ برداری کنید و از بروز مشکلاتی مانند کمبود منابع جلوگیری کنید.

سوالات متداول سرور چیست

  1. سرور چیست؟

    ابر کامپیتری قوی و قدرتمند است که توسط ارتباط شبکه ای کلیه اطلاعات و داده ها را برای کاربران و یا Client ها فراهم میکند.

  2. چگونه می‌توان یک سرور راه‌اندازی کرد؟

    جهت راه اندازی یک سرور پس از خرید آن ابتدا باید سیستم عامل انتخابی خود را بر روی آن نصب کنید. این سیستم عامل از لینوکس و ویندوز و انواع توزیع های آنها است. سپس میتوانید انواع نرم افزار های امنیتی و مدیریتی را نصب و پیکربندی کنید و حتماْ هم تنظیمات شبکه را جهت برقراری ارتباط به درستی پیکربندی کنید.

  3. چرا به سرور نیاز داریم؟

    بگذارید با مثالی ساده و راحت شروع کنم:
    اگر شما امروز در این صفحه قرار دارید و درحال خواندن پاسخ همین سوال هستید باید بگم اگر سرور ها نبودند در حال حاضر ما و شما در این فضا وجود نداشتیم و تیم وب داده نمی توانست هیچ گونه محتوایی را جهت پاسخگویی به سوالات شما کاربران تولید و منتشر کند. سرور ها وظیفه مدیریت و نگه داری هزاران و یا میلیار ها داده را دارند.

نرسی مزداب
نرسی مزداب
مقاله‌ها: 8

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *