پس از طراحی و راه اندازی سایت حتماً چک میکنید که CMS تان درست کار کند٬ محتوای مورد نظرتان اضافه شده باشد و مدیرتان از نتیجه کارتان راضی است و بلافاصله به راه اندازی سایت اقدام می کنید. اما این کافی نیست! طراح باید پیش از بالا آوردن سایتش موارد متعدد دیگری را نیز کنترل کند.
بسیاری از طراحان برخی از مسایل مرتبط با سایت را در هیجان راه اندازی سایت فراموش میکنند. یادتان می آید که همیشه قبل از تحویل ورقه امتحانی جوابهایتان را یک بار دیگر چک میکردید مبادا جایی را فراموش یا اشتباه کرده باشید؟ همین مسأله برای طراحی سایت نیز صادق است. در هنگان چک کردن سایت طراح باید به چیزی بیش از خواندن محتوا و اصلاج گرافیک سایتی به موارد دیگری نیز توجه کند.
فواید بررسی همه جانبه سایت قبل از راه اندازی سایت
– دوباره کاری را کم میکند: فایده اصلی داشتن یک چک لیست کم کردن نیاز به یک لیست طولانی از کارهای لازم بعد از راه اندازی سایت است. وقتی طراح برخی از جنبه های مهم کار را پیش از راه اندازی سایت بیخیال شود طبیعتاً محصولی جز دوباره کاری زیاد نصیبش نمیشود. با داشتن یک چک لیست پیش از راه اندازی سایت مطمئن میشوید همه ویژگیهای ضروری درست عمل میکنند.
– اثر برداشت اولیه: ممکن است فکر کنید که حتا اگر یک چک لیست هم نداشته باشید حتماً میتوانید هر زمان که لازم شد طراحیتان را دستکاری کنید. اما در مورد وبسایتها تأثیری که اولین دیدار مخاطب بر او میگذارد بسیار مهم است. همیشه بهتر است اولین باری که میخواهید کارتان را ارایه دهید کاری کامل ارایه دهید. جبران تأثیر منفی اولیه راحت نیست.
– موتورهای جستجو: کسب و کار وب پیرامون موتور جستجو بنا نهاده میشود. شما به راه اندازی سایت اقدام می کنید تا تجارتتان را گسترش دهید اما نتیجه گیری شما به نتیجه های موتور جستجو وابسته است. اگر اهمال کنید و خزنده موتور جستجو به سایتتان سر بزند و راضی بر نگردد حتا اگر تغییراتی در سایتتان بدهید خزنده یاد شده زمان بندی خزیدن خود را محترم میشمارد و ممکن است تا برگشت آن فرصتهای تجاری را از دست دهید.
۱- طراحی
یکی از تأثیرگذارترین و مهمترین چیزها که افراد در یک وبسایت به آن توجه میکنند طراحی آن است؛ به همین دلیل چک کردن طراحی سایت باید در اولویت باشد. وقتی سایتی را طراحی میکنید ممکن است فکر کنید کارتان را دارید خیلی عالی و برجسته انجام میدهید٬ در حالی که پس از پایان طراحی تازه متوجه اشکالات طراحی خود میشوید.
معمولاً آدمها نمیتوانند ایرادهای آفریده خودشان را بلافاصله ببینند٬ اما با گذشت مدتی زمان بسیاری از مشکلاتی که متوجه آن نشده اند به چشمشان می آید. بنابراین همیشه خوب است پیش از راه اندازی سایت طراحی سایتتان را برا آخرین بار چک کنید. منظور از این چک کردن فقط خوش بر و رویی و دلنوازی ظاهر سایت نیست. موارد متعددی باید چک شود٬ از جمله:
ترکیب رنگیتان را چک کنید: ممکن است به ترکیب رنگی که یک سایت خاص را شکل داده بی توجهی کنید. حتا وقتی برداشت اولیه تان از این ترکیب رنگی مثبت است بررسی مجدد آن ضرری نخواهد داشت. مطمئن شوید که ترکیب رنگتان دیدگان را آزار نمیدهد.
اگر عاشق رنگهای روشنید مطمئن شوید رنگبندیتان شکل رنگ فضای داخلی خانه تان نشده باشد! رنگها باید با هم هماهنگ باشند و اگر در وارسی سایتتان احساس میکنید چیزی آزارتان میدهد احتمالاً مشکلی در کار است. بکوشید این مشکل را بیابید و در مرحله پیش از راه اندازی سایت آن را رفع کنید. رسپانسیو بودن نیز بسیار مهم است!
ترکیب فونتها: پس از رنگها ترکیبات فونت٬ اندازه و نوع آنها را نیز چک کنید. فونتهای شما باید همخوانی داشته باشند. مطمئن شوید که همه کلمه ها در هر گوشه ای از سایتتان قابل مشاهده و خواندنند. ممکن است شما فونتهای عجیب و غریب را دوست داشته باشید اما در طراحی سایت سادگی را حفظ کنید.
لازم نیست کاربرانتان را گیج کنید. اندازه فونتها نیز باید مناسب و قابل خواندن باشد. بعضی فونتها در مرورگرهای مختلف درست دیده نمیشوند حتا اگر ظاهراً در طراحی شما خیلی هم خوش شکل باشند. مهمترین عامل درباره فونتها خوانا بودن آنهاست٬ هدینگ٬ عنوان٬ متن همه باید واضح باشند و خواندنشان آسان باشد.
لوگوها و بنرها: خوب است لوگوها٬ بنرها و ویدیوهای داخل سایتتان را هم برای آخرین بار چک کنید و مطمئن شوید همه چیز درست است. احتمالاً لازم است لوگوی شرکتتان در همه بخشها بیاید. بنرها باید در جای درستشان قرار گرفته باشند. وضوح تصاویر و ویدیوهای سایتتان را چک کنید و مطمئن شوید سرعت بالا آمدن صفحه تان خوب باشد. همه چیز را که درست کردید دوباره کلیت کار را چک کنید.
۲- عنوانها و متاتگها
عنوان ها و متاتگها (Meta Tag) برای وبسایت شما بسیار مهمند٬ به ویژه از جهت موتور جستجو پسند کردن سایت. یکی از راههای اصلی ایجاد کسب و کار در وب بهینه سازی وبسایت از دید موتور جستجو (SEO) است که کمک میکند سایتتان در نتایج جستجو دیده شود. چک کردن عنوانها و متاتگها برای این کار مفید است. این مورد را حتما قبل و بعد از راه اندازی سایت چک کنید.
عنوان: هیچ وقت در ایجاد عنوان (Title) برای صفحه های سایتتان شتابزده عمل نکنید. این مهمترین چیزی است که یک موتور جستجو وقت بررسی سایت شما تشخیص میدهد. موتورهای جستجو سایتها را مثل مردم نمیبینند.
مردم ممکن است از طراحی زیبای سایت شما شگفتزده شوند؛ موتور جستجو شعورش به این چیزها نمیرسد و اول به عنوان نگاه میکند. عنوان نباید از ۷۵ کاراکتر بیشتر باشد. عنوانتان باید برای کاربری که در نتایج جستجو سایتتان را میبیند بامعنی باشد.
اولین چیزی که کاربران از سایت شم در نتایج جستجو میبینند همین عنوان است. در عنوان باید کلیدواژه هایی که زیاد جستجو میشوند و به صفحه تان مرتبطند قرار بگیرند و غلط گرامری٬ املایی و نشانه گذاری نداشته باشد. بهتر است از جمله های کامل استفاده نکنید.
متا دیسکریپشن (Meta Description): نباید از ۱۶۵ کاراکتر بیشتر باشد و باید درباره صفحه باشد. متا دیسکریپشن باید برای هر صفحه متفاوت باشد تا محتوای آن کپی تشخیص داده نشود. باید در عین حالی که همه کلیدواژه های مهمتان را در دیسکریپشن میآورید بکوشید این توصیف معنی درستی نیز داشته باشد. دومین چیزی که کاربر در نتایج جستجو میبیند همین توصیف است؛ پس فقط یک زنجیره از کلیدواژه ها را پشت سر هم ردیف نکنید. توصیف باید بامعنی و مرتبط به صفحه باشد.
متا کیورد (Meta Keyword): مطمئن شوید کلیدواژه های درست و تگهای مرتبط استفاده میکنید. متا دیسکریپشن و تگها به اندازه عنوان مهم نیستند اما نمیتوانید هم به آنها بی اعتنا باشید. کلیدواژه های پر جستجو و مرتبط را برای متا کیوردهایتان استفاده کنید. با تغییراتی که گوگل در الگوریتمهایش داده است ظاهراً از اهمیت متا کیوردها به شدت کم شده و بسیاری از متخصصان SEO عقیده دارند گوگل دیگر به آنها هیچ توجهی ندارد.
هدینگهای H1 و H2: ممکن است محتوای سایتتان عالی و غبطه انگیز باشد اما موتورهای جستجو به آن کم محلی کنند. دلیلش میتواند هدینگهای نه چندان متأثر کننده شما باشد. مطمئن شوید که هدینگهای H1 و H2یتان حاوی کلیدواژه های اصلیتان و صریح و مستقیم باشند. هدینگها هم بر موتورهای جستجو و هم بر خوانندگان سایت تان مؤثرند. بسیاری از مردم پیش از خواندن کل محتوا اول هدینگها را میبینند. پس باید آنها را با هدینگ خوب فریفته کنید تا به خواندن محتوایتان ترغیب شوند.
تگهای آلت (Alt Tags): هیچ وقت تگ گذاشتن برای تصویرها را فراموش نکنید. موتورهای جستجو به جای تصویر توصیف و تگ آلت ان را میبینند. مطمئن شوید که که یک تگ آلت صریح و مرتبط با تصویر و یک توصیف روشن برای آن گذاشته اید که کلید واژه اصلی را هم در خود دارد.
۳- چک کردن سایت در مرورگرها
یکی دیگر از چیزهای مهمی که پیش از بالا آوردن سایت باید چک کنید سازگاری آن با مرورگرهاست. خیلی از طراحان وب از این کار غفلت میکنند و پس از راه اندازی سایت با مشکلات متعدد رو به رو میشوند.
طراح باید به مخاطب هدف خود و مرورگرهایی که آنها معمولاً استفاده میکنند آشنا باشد. در بین کسانی که بیشتر با فعالیتهای آنلاین آشنا هستند دو مرورگر کروم و فایرفاکس محبوبترند٬ اما نباید فرض کنید که بیشتر مردم از همین دو مرورگر استفاده میکنند.
مطمئن شوید طراحی وبسایتتان با همه مرورگرهای شناخته شده سازگار است. ایده آل این است که از ابتدای طراحی این فاکتور مد نظر شما باشد. اگر طراحی شما عالی باشد اما در مرورگر اکسپلورر خوب نشان داده نشود ممکن است کاربرانی که این مرورگر را به دلیل در دسترس بودن ترجیح میدهند از دست بدهید. مرورگرهای اصلی که باید مدنظر شما باشد عبارتند از: اینترنت اکسپلورر٬ کروم٬ فایرفاکس٬ اپرا و سافاری (محض احتیاط)!
۴- چک کردن متن
منظور فقط غلطگیریهای نگارشی مانند املای کلمه ها٬ دستور زبان٬ و نشانه گذاری نیست. باید مطمئن شوید که کلیدواژه های اصلیتان حتماً در محتوای سایت دیده میشود. این کار وبسایت شما را SEO پسند میکند. هر جزیی از سایت از تگها و سرنویسها و پانویسها٬ تا متنهای تبلیغاتی و تخفیفات سایتتان را وارسی کنید. متنهای تبلیغاتی باید درست کار شده باشند و نامتناسب یا نامأنوس نباشند.
۵- لینکهای سایت
برای ایجاد لینکهای داخلی و بیرونی احتمالاً از لیستهای پیوند استفاده میکنید. اما صرف برجسته کردن و آبی رنگ کردن لینکها به معنی مناسب بودن آنها نیست. لینک سازی (Link Building) یکی از جنبه های اساسی طراحی وبسایت است و نباید از آن غفلت کرد. روی هر کدام از لینکهایتان کلیک کنید و مطمئن شوید درست کار میکند. این شامل لینکهای تصویری و ویدیویی هم میشود.
۶- لینک RSS بلاگ
اگر یک وبلاگ دارید مطمئن شوید لینک RSS آن درست کار میکند -اگرچه فید RSS فقط برای وبلاگها مفید نیست و بسیاری از سایتهای دیگر نیز RSS خود را فعال میکنند- و کاربرانتان میتوانند از خوراک RSS برای اشتراک مطالب شما استفاده کنند. پیدا کردن لینک خوراک RSS باید ساده باشد. لینکهای RSS علاوه بر کاربران برای موتورهای جستجو و تبلیغ سایت نیز سودمندند.
این لینکها موتورهای جستجو را از به روز رسانیهای وبسایت شما آگاه میکنند. همچنین برخی وبسایتها کارشان گرد آوردن خوراکهای RSS و نمایش محتوا با لینک دادن به سایت اصلی است که میتواند منبعی برای ایجاد ترافیک خارجی بیشتر به سمت کسب و کار باشد.
۷- کارکردهای سایت
مطمئن شوید که همه کارکردهای (Functionality) سایتتان درست عمل میکنند. منظور از این کارکردها فرم بازخورد٬ فرم ثبت نام٬ سبد خرید٬ درگاه پرداخت٬ و… است. همه اینها را خودتان چک کنید. بی توجهی به مشکلات در چنین جنبه های حیاتی یی میتواند به شدت بر کسب و کارتان اثرگذار باشد.
۸- بررسی اعتبار سایت
همیشه باید مطمئن شوید که وبسایتتان ۱۰۰ درصد معتبر است. اشتباه های معمولی که میتواند باعث نامعتبر شدن وبسایت شما شامل تگهای آلت٬ و استفاده از & به جای amp& است.
۹- پشتیبان گیری
ذخیره یک نسخه پشتیبان برای هر طراحی مهم است. نگه داشتن یک فایل پشتیبان به طراح امکان میدهد در صورت بروز هر مشکلی در آینده به سرعت برای رفع آن اقدام کنند. اگرچه شما تلاش میکنید طراحیتان را پیش از راه اندازی سایت کامل کنید داشتن یک منبع جایگزین سبب خاطرجمعی است.
۱۰- بررسی نهایی سایت
پس از کامل کردن این چک لیست پیش از راه اندازی سایت برای آخرین بار سایتتان را چک کنید. خوب است از نظر یک فرد دیگر نیز استفاده کنید. لازم نیست این فرد متخصص طراحی باشد٬ همین که بتواند برخی مشکلات کار شما را پیدا کند عالی است. حالا سایت شما آماده نمایش عمومی است. موفق باشید.
این محتوا در تاریخ 97/7/17 بروزرسانی شد.