سلام دوستان؛
حتما تا به حال واژه وب سرور به گوشتان رسیده است.وب سرور درخواست های دریافتی را آنالیز کرده و به آن ها پاسخ می دهد. به عنوان مثال می تواند صفحات html را با تصویر، متن، استایل شیت، فایل و… به کاربرا ارائه دهد. در واقع وب سرور مشابه نرم افزاری است که درخواست های کاربران را دریافت می کند و به آن ها حواب می دهد. پاسخ وب سرور موجب می شود تا کاربر بتواند صفحه مورد نظر خود را مشاهده کند. یکی از محبوب ترین ها، وب سرور آپاچی است.
وب سرور آپاچی چیست؟
Apache یک نرم افزار وب سرور منبع باز و رایگان است که حدود 46 درصد از وب سایت های سراسر جهان را پشتیبانی می کند. نام رسمی وب سرور آپاچی Apache HTTP Server است و توسط Apache Software توسعه یافته.
صاحبان وب سایت ها به کمک وب سرور آپاچی می توانند محتوای مورد نظر خود را به کاربران ارائه کنند. آپاچی یکی از قدیمی ترین و قابل اطمینان ترین وب سرورها است که اولین نسخه آن بیش از 20 سال پیش در سال 1995 منتشر شد.
وقتی کسی می خواهد از یک وب سایت بازدید کند، نام دامنه ای را در آدرس بار مرورگر خود وارد می کند سپس وب سرور فایل های درخواست شده را به کاربر ارائه می دهد.
وب سرور چیست؟
سرورهای فایل، سرورهای پایگاه داده، سرورهای پست الکترونیکی و وب سرورها از انواع مختلف نرم افزارهای سرور استفاده می کنند. هر یک از این برنامه ها می توانند به فایل های ذخیره شده در یک سرور فیزیکی دسترسی پیدا کنند و از آنها برای اهداف مختلف استفاده کنند. کار یک وب سرور ارائه محتوای وب سایت به کاربر است. وب سرور به عنوان واسطه ای بین سرور و سیستم کاربر عمل می کند. یعنی محتوا را از سرور درخواست می کند و آن را به سمت کاربر می فرستد. بزرگترین چالش یک وب سرور، درخواست صفحات مختلف است.
وب سرور Apache چگونه کار می کند؟
همه ما Apache را یک وب سرور می نامیم، آپاچی یک سرور فیزیکی نیست، بلکه یک نرم افزار است که بر روی سرور اجرا می شود. کار وب سرور آپاچی این است که بین یک سرور و مرورگر بازدید کننده وب سایت (فایرفاکس، گوگل کروم، سافاری، و غیره) ارتباط برقرار کند. هنگامی که یک بازدید کننده می خواهد یک صفحه را مشاهده کند، مرورگر درخواست خود را به سرور ارسال می کند و آپاچی با تمام فایل های درخواست شده (متن، تصاویر و غیره) به آن پاسخ می دهد. سرور و سرویس گیرنده از طریق پروتکل HTTP ارتباط برقرار می کنند و آپاچی مسئول برقراری ارتباط امن بین دو سیستم می باشد. وب سرور آپاچی قابل تنظیم است، زیرا ساختار مبتنی بر ماژول دارد. ماژول ها اجازه می دهند که مدیران سرور ویژگی های مد نظرشان را پیاده سازی کنند. آپاچی دارای ماژول هایی برای امنیت، ذخیره سازی، بازنویسی URL، تأیید اعتبار رمز عبور و… است. امکان پیکربندی سرور از طریق یک فایل با نام .htaccess نیز وجود دارد که یک فایل پیکربندی آپاچی است.
مقایسه آپاچی و سایر وب سرورها
به جز آپاچی، وب سرورهای دیگری نیز وجود دارند. هر وب سرور برای هدف خاصی طراحی شده است. آپاچی محبوبیت خوبی دارد اما رقبایی هم هستند که گاهی جای آن را می گیرند.
Nginx، اعلام کرده که Engine-X، یک وب سرور جدید است و ابتدا در سال 2004 منتشر شد. این وب سرور امروزه بسیار محبوب واقع شده. Nginx با هدف حل مشکل به اصطلاح *c10k طراحی شده است. (*به این معنی که یک وب سرور قادر به مدیریت بیش از 10،000 اتصال در یک زمان نیست.)
Nginx یک معماری مبتنی بر رویداد دارد که پروسه جدیدی را برای هر درخواست ایجاد نمی کند. اگر وب ساییت با ترافیک بالا دارید، وب سرور Nginx یک انتخاب بسیار عالی است. از سوی دیگر آپاچی نیز مزایای خاص خود را دارد. پس بهتر است ابتدا نیاز سنجی کنیم و بر اساس موارد مورد نظر خود یک وب سرور مناسب انتخاب کنیم.
بررسی جوانب مثبت و منفی وب سرور آپاچی
ویژگی های مثبت آپاچی
- منبع باز و رایگان، حتی برای استفاده های تجاری نیز رایگان است.
- قابل اطمینان، پایدار، انعطاف پذیر
- موارد امنیتی به طور منظم به روزرسانی می شوند.
- ساختار مبتنی بر ماژول
- پیکربندی ساده
- Cross-platform (در سرورهای یونیکس و ویندوز کار می کند)
- سازگار با وب سایت های وردپرسی
ویژگی های منفی آپاچی
- مشکلات عملکرد در وب سایت هایی با ترافیک سنگین
- تنظیمات پیکربندی بیش از حد می تواند منجر به آسیب پذیری های امنیتی شود.
جمع بندی نهایی
آپاچی یکی از محبوب ترین وب سرورهای موجود است که به شما اجازه می دهد یک وب سایت را به صوت کاملا امن و بدون هیچ گونه دردسری اجرا کنید. به عنوان مثال وقتی کاربری آدرس سایت شما را در مرورگر خود وارد می کند درخواستی به سمت وب سرور ارسال می شود، در این مرحله وب سرور وظیفه دارد تا آن را آنالیز کرده و سپس صفحه وب درخواستی را به همراه محتوای آن مثل عکس، متن، تصویر، جاوا اسکریپت، ویدیوها، فایل ها و… برای کاربر ارسال کند. مرورگر کاربر پاسخ را دریافت کرده و در نتیجه صفحه درخواستی به نمایش خواهد آمد. سرعت وب سرور یکی از گزینه های بسیار مهم و تاکیدی می باشد.
این وب سرور برای اکثر وب سایت های کوچک و متوسط مناسب است. سازگاری آپاچی با وردپرس آن را به گزینه ای محبوب میان وردپرس کاران تبدیل کرده است. علاوه بر این، آپاچی با سیستم های مدیریت محتوای دیگری مثل جوملا، دروپال و… نیز به خوبی کار می کند و کاملا سازگار است. با چارچوب های وب مثل جانگا، لاراول و… نیز مشکلی ندارد. تمام این موارد باعث شده اند تا وب سرور آپاچی به گزینه ای محبوب میان صاحبان وب سایت ها تبدیل شود.