هر وب سایت برای مدیریت به پنلی نیاز دارد تا بتوان امور مرتبط به هاستینگ را مدیریت کرد. برای نظارت بر این امور کنترل پنل های مختلفی ارائه شده که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و برای سیستم عامل خاصی مناسب هستند. به عنوان مثال رایج ترین کنترل پنل های موجود به شرح زیر هستند:
- سی پنل (cPanel) برای هاست لینوکس
- کنترل پنل دایرکت ادمین (DirectAdmin) برای هاست لینوکس
- plesk بری هاست ویندوزی
در این آموزش قصد داریم سطوح cPanel را به صورت کامل بررسی و از نقاط ضعف و قوت آن بگوییم. در نهایت بررسی کنیم که این پنل مدیریتی دارای چه بخش هایی است، چه سطح دسترسی هایی دارد و برای چه مواقعی کاربرد دارد.
برای آشنایی بیشتر آموزش cPnel چیست را مطالعه کنید.
انواع سطوح cPanel چیست؟
اینکه چه هاست و چه سیستم عاملی داریم نقش به سزایی در تعیین کنترل پنل دارد. چرا؟ چون همان طور که گفتیم دایرکت ادمین و سی پنل برای لینوکس کاربرد دارند.
cPanel محصول یک شرکت آمریکایی است. متاسفانه سرورهای داخلی ایران تحت تحریم هستند (که با راه کارهای خاص خود این مشکل را حل کرده اند.) اما سرورهای خارج از ایران مشکل خاصی ندارند. سی پنل به منظور مدیریت سایت و امور مرتبط با هاستینگ دارای سه نوع بخش یا بهتر بگوییم سه لول است. هر لول سطح دسترسی های خاص خود را دارد. این سه سطح از سطوح cPanel عبارت اند از:
- بخش کاربر (user)
- بخش نماینده (reseller)
- بخش مدیریت کل (root)
1- بخش کاربر (user)
یکی از سطوح cPanel بخش کاربر است. این پنل مخصوص کاربران است. کاربر بعد از خرید هاست پنلی به همراه رمز عبور و نام کاربری به صورت رایگان از مدیر سرور یا نماینده دریافت می کند. این کاربر سطح اختیاراتی محدودتر از دو سطح دیگر دارد. سطح کاربری تنها قادر است به مدیریت هاستینگ خود بپردازد. حیطه فعالیت های این سطح به شرح زیر است:
- امکان دانلود فایل
- امکان آپلود فایل
- امکان ویرایش فایل های وب سایت
- امکان تعریف مجوز برای فایل و پوشه های وب سایت خود
- تعریف پایگاه داده و مدیریت آن
- مدیریت ایمیل های هاست خود
- ساخت اکانت ایمیل
- و…
این سطح دسترسی cPanel توسط مدیر اصلی یا نماینده، بعد از خرید هاست به کاربر اعطا می شود.
2- بخش نماینده (reseller)
بخش نمایندگی یکی دیگر از سطوح cPanel می باشد. این بخش دسترسی های بیشتر نسبت به سطح کاربر دارد و مخصوص نمایندگانی است که قصد فروش هاستینگ دارند. این سطح اصطلاحا reseller نام دارد. در این پنل نمایندگان می توانند به مدیریت کاربران، تعریف کاربر، تعریف محصول، فروش و… بپردازند. پنل نماینده تمامی سطح دسترسی کاربران را به همراه امکانات اضافه تری دارد. از جمله:
- مدیریت و بررسی کاربران خود
- تخصیص پنل به کار
- حدف کاربر
- اضافه کردن کاربر
- ویرایش کاربر
- ایجاد، بررسی مشاهده و ویرایش فضاها
- تغییر رمزهای عبور کاربران
- تغییر سرویس ها
به علاوه هر آنچه که برای مدیریت و نظارت بر کاربران لازم است.
3- بخش مدیریت اصلی (root)
از دیگر سطوح cPanel می توان به root یا مدیر اصلی اشاره کرد. این بخش مربوط به اصلی ترین و بالاترین شاخه است. تمام فعالیت ها و امور کاربران و نمایندگان از این بخش قابل نظارت است. این سطح ویژگی های سطح کاربر و نماینده را به همراه یک سری ویژگی های اضافه تر دارد. که شامل:
- ایجاد پنل برای کابر یا نماینده
- مشاهده و نظارت فعالیت های کاربان و نمایندگان
- حذف کاربران و نمایندگان
- ایجاد کاربران و نمایندگان جدید
- ویرایشات
- مدیریت هاست
- و…
این سطح دسترسی مدیر اصلی است و به تمام بخش ها دسترسی دارد.
نحوه دسترسی به cPanel
اگراز پروتکل https استفاده می کنید برای دسترسی به cPanel تنها کافی است از طریق پورت 2083 وارد شوید یا اینکه در انتهای آدرس اینترنتی خود عبارت /cPanel را درج کنید.