سلام دوستان؛
MySQL یکی از گسترده ترین سیستم های مدیریت پایگاه داده های برنامه های مبتی بر وب و سرور است. MySQL بستری فراهم می کند که کاربران بتوانند پایگاه داده های خود را ذخیره و مدیریت کنند. کاربران به کمک دستورات مرتبط با SQL در سیستم عامل های مختلف می توانند به مدیریت دیتابیس خود اقدام کنند. به همین دلیل نصب MySQL در لینوکس از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در این آموزش قصد داریم نحوه نصب MySQL را روی یک سرور لینوکسی که سیستم عامل آن CentOS 7 است را با هم بررسی کنیم. نصب MySQL در لینوکس به کمک دستورات از پیش آماده انجام می شود و تنها کافیست این کامندها در محیط ترمینال وارد شوند.
نصب MySQL در لینوکس با سیستم عامل CentOS 7
قبل از شروع نصب MySQL در لینوکس و در centOs به یکسری پیش نیاز احتیاج دارید.
- دسترسی روت سرور شما
- سیستم عامل CentOS 7 که در سرور لینوکسی شما اجرا می شود.
گام اول: دانلود و تهیه منابع مرتبط با MySQL
قبل از شروع، باید از طریق SSH به سرور خود متصل شوید و بعد از آن کامندهای مربوطه را درترمینال وارد کنید.
از طریق آموزش ورود به محیط SSH سرور از طریق PUTTY به خط فرمان سرور خود مراجعه کنید.
1- خب اول از همه، باید بررسی کنیم که آیا سیستم ما به روزرسانی شده است یا خیر. برای این کار کامند زیر را در محیط خط فرمان وارد کنید:
sudo yum update
2- در این مرحله بعد از وارد کردن کد مخصوص صبر کنید تا به روز رسانی ها انجام شوند. بعد از آن باید منابع و مخازن مورد نیاز مربوط به MySQL را دانلود کنید. دقت کنید باید جدیدترین نسخه و آخرین آن را دانلود کرد. می توانید سایر نسخه ها را در لینک نسخه های MySQL مشاهده کنید.
حالا کامند زیر را وارد کنید:
wget http://dev.mysql.com/get/mysql57-community-release-el7-9.noarch.rpm
3- بعد از اینکه فایل مورد نظر دانلود شد، باید چک کنید که فایل .rpm واقعا ذخیره شده است یا خیر.
4- حالا باید آماده سازی های لازم برای نصب MySQL در لینوکس را انجام دهید تا بتوانید بسته های MySQL را به کمک آن نصب کنید. برای این منظور دستور زیر را وارد کنید:
sudo rpm -Uvh mysql57-community-release-el7-9.noarch.rpm
خروجی حاصل این دستور چیزی مشابه تصویر زیر است:
هنگامی که پروسه به 100٪ رسید، می توانید MySQL را روی سرور خود نصب کنید. تا اینجای کار فایل های مورد نیاز برای نصب را دانلود کردید. در گام دوم به آموزش نحوه نصب MySQL در لینوکس با سیستم عامل centOs می پردازیم.
گام دوم: نصب MySQL در لینوکس سرور
1- خب حالا که همه چیز اماده شده و فایل نصب نیز دانلود شده کمی جلوتر می رویم و به نصب MySQL در لینوکس اقدام می کنیم. MySQL را با فرمان زیر نصب کنید:
sudo yum install mysql-server
2- در این مرحله لیستی از پکج ها ارائه می شود. از شما خواسته می شود تا آن ها را دانلود کنید. حرف y را تایپ کنید و کلید اینتر را فشار دهید.
پروسه دانلود پکیج ها شروع می شود. می توانید سایز و وضعیت دانلود هر کدام را مشاهده کنید.
3- هنگامی که دانلود پکیج ها به پایان برسد، مجددا از شما سوال می شود که آیا از این کار مطمئن و همه چیز رو به راه است؟ پس y را تایپ کنید و ENTER را فشار دهید.
4- خب در این مرحله صبر کنید تا عملیات نصب کامل شود. 🙂
اگر در انتهای پروسه نصب پیغام Complete! را مشاهده کنید به این معنی است که MySQL با موفقیت در سرور شما نصب شده است. 😉
گام سوم: استارت MySQL و بررسی نحوه عملکرد آن
1- جالب است بدانید که MySQL بعد از نصب استارت نمی شود، بنابراین خودتان بعد از نصب MySQL در لینوکس باید آن را با دستور زیر استارت کنید:
sudo systemctl start mysqld
2- ابتدا چند ثانیه صبر کنید پس از اینکه MySQL استارت شد، هیچ اعلانی دریافت نخواهید کرد و دقیقا متوجه نمی شوید که MySQL واقعا استارت شده یا نه. نگران نباشید برای بررسی اینکه آیا MySQL با موفقیت شروع شده است یا نه می توانید دستور زیر را وارد کنید:
sudo systemctl status mysqld
بعد از وارد کردن دستور بالا اطلاعاتی مربوط به وضعیت MySQL در اختیار شما قرار داده می شود. مشابه تصویر زیر:
تصویر بالا نشان می دهد که MySQL در حال اجرا است و مشکل خاصی ندارد. اگر اعلان های استارت را می بینید یعنی MySQL فعال است و به خوبی کار می کند، به همین سادگی توانستید MySQL را با موفقیت نصب و راه اندازی کنید.
نکته: در صورتی که موفق به استارت نشدید می توانید از راهنمای رفع مشکل عدم اجرای MySQL کمک بگیرید.
نکات بسیار مهم در ارتباط با MySQL
- با توجه به اینکه روز به روز اطلاعات گسترش می یابند، پایگاه های داده هم تبعا به طور گسترده ای رشد می کنند، به خصوص در وب سایت هایی که محتوای زیادی دارند. در چنین مواردی، بهینه سازی پایگاه داده به بهبود عملکرد سایت کمک می کند. این مورد بسیار مهم است که از دیتابیس خود غافل نشویم.
- بهینه سازی پایگاه داده MySQL به دلایل بسیاری اهمیت دارد، مهم ترین دلیل بهینه سازی این است که حجم پایگاه داده MySQL شما کنترل شود. به طور کلی، بهینه سازی نتایج قابل توجهی دارد. نباید اطلاعات زائد و اضافی نگه داری شوند.
- هر چه پایگاه داده شما بزرگتر باشد و اطلاعات زائد بیشتر شوند (برای مثال با بیش از 7500 ردیف یا اگر حجم آن بیش از 350-500 مگابایت باشد) عملکرد ضعیف تر می شود. عمل بهینه سازی را می توان به کمک phpMyAdmin انجام داد که یک ابزار مدیریتی پایگاه داده و به صورت رایگان در MySQL است. در آموزش های بعدی حتما به بهینه سازی MySQL نیز خواهیم پرداخت.
بعد از نصب MySQL در لینوکس می توانید نسبت به ریستور کردن فایل های دیتابیس پر حجم و بزرگ از طریق محیط ssh در سیستم عامل لینوکس سرور اقدام کنید. از راهنمای انتقال دیتابیس و فایل ها از طریق ssh کمک بگیرید.
جمع بندی نهایی
در این آموزش به نحوه نصب MySQL در لینوکس که سیستم عامل آن centOs بود پرداختیم. یاد گرفتیم که چطور MySQL را به طور صحیح بر روی سروری با سیستم عامل CentOS 7 خود نصب کنیم. به این صورت می توانیم پایگاه های داده خود را در آن ذخیره کرده و با کمک این سیستم دیتابیس های بزرگ را مدیریت کنیم.
موفق باشید.