cpanel یکی از محبوبترین کنترل های مبتنی بر سیستمعامل های لینوکسی برای مدیریت حساب های کاربری وب است که اجازه میدهد خیلی ساده و راحت تمامی موارد مورد نظر خود را به صورت یکجا در یک مکان مدیریت کنیم.
در حال حاضر cPanel یک کنترل پنل وب هاستینگ استاندارد است و محبوبیت بسیار بالایی را کسب کرده به طوری که از سایر کنترل پنل ها پیشی گرفته و طبق تحقیقات انجام شده در راس محبوب ترین کنترل پنل ها قرار دارد. بسیاری از توسعه دهندگان با آن آشنا و از آن استفاده می کنند.
در این آموزش قصد داریم تمام گزینه های مربوط به مدیریت وب سایت از طریق سی پنل را معرفی کنیم که بسیار ساده می توانید اقدامات مورد نیاز خود را انجام دهید همچنین می توانید به مدیریت ایمیل ها، نظارت بر منابع، مدیریت FTP ، ایجاد زیردامنه، نصب نرم افزار، اجرای برنامه های زمان بندی شده، بکاپ گیری و غیره بپردازید.
- مطالعه بیشتر: cPanel چیست؟ چطور وارد آن شوم؟
- مطالعه بیشتر: انواع سطوح cPanel چیست؟
آموزش cPanel
اما واقعا cPanel چیست و چه مزایایی دارد؟ cPanel یک کنترل پنل مدیریت هاستینگ و مبتنی بر سیستمعامل لینوکس است. سیستم عامل های لینوکسی بعد از نصب و کانفیگ اولیه شامل کنترل پنل cPanel خواهند شد. cPanel مزایا و معایب خاص خود را دارد. اما در اکثر موارد بسیار مطلوب عمل می کند و به همین دلیل محبوبیت بالایی دارد. در این کنترل پنل تمامی مواردی که یک کاربر برای مدیریت وب سایت خود نیاز دارد ارائه شده است.
ویژگی های مثبت:
- یادگیری ساده
- سهولت استفاده
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- تست و بررسی شده
- شامل نصب خودکار نرم افزارهای مورد نیاز است.
- آموزش ها و پشتیبانی آنلاین برای این کنترل پنل به سادگی در دسترس است.
ویژگی های منفی:
تعداد ویژگی های منفی این کنترل می تواند قریب به اتفاق باشد:
- برخی از میزبانی ها نرم افزارهای قدیمی را اجرا می کنند.
- گاها ممکن است هزینه های آن برای شما آزاردهنده باشد.
جایگزینی برای cPanel
آیا کنترل پنلی برای جایگزینی با cPanel وجود دارد؟ هر کنترل پنلی دارای امکانات و مزایای متفاوت و خاص خود است. برای انتخاب بهتر، باید نیازهای خود را بررسی کنید. با توجه به اینکه هر میزبانی کنترل پنل خاص خود را به کاربران ارائه داده است، ایتدا باید نوع نیازهای خود را شناسایی کنید و سپس کنترل پنلی که پاسخگوی نیاز شماست را انتخاب و بعد از آن اقدام کنید. یکی از مهمترین ویژگی های کنترل پنل ها این است که جامع، انعطاف پذیر و پاسخ گوی نیازهای کاربران باشند.
آموزش cPanel به صورت گام به گام
نسخه های مختلف شامل ویژگی های مختلفی هستند. اما نکته مثبت اینجاست که cPanel به صورت کامل تمام نیازهای کاربران راپوشش می دهد. زمانی که برای اولین بار به این کنترل پنل وارد می شوید یکسری معیار برای سنجش عملکرد کلی و میزان استفاده از منابع در اختیار شما قرار داده می شود.
این معیارها میزان استفاده از سی پی یو، فضای ذخیره سازی که در اختیار کاربر قرار گرفته، میزان فضای مورد استفاده توسط کاربر، میزان استفاده از حافظه و… را نمایش می دهند.
تمامی این موارد یک راه حل مفید برای بررسی عملکرد و کارایی کلی وب سایت است. به این صورت می توانیم عملکرد وب سایت را کنترل کنیم. در ادامه به بررسی ماژول های مختلف این کنترل پنل می پردازیم. معمول ترین ماژول های سی پنل در ادامه ارائه شده است.
نکته: این ماژول ها در کنترل پنل های مختلف ممکن است کمی متفاوت باشند.
مدیریت فایل ها با بخش File
این ماژول ها این امکان را می دهند تا بدون نیاز به استفاده از یک سرویس گیرنده FTP، فایل هایتان را مستقیما از داخل cPanel بارگذاری و مدیریت کنید. همچنین می توانید سطوح امنیتی، پشتیبان گیری، ریستور و… را مدیریت کنید.
ماژول های مرتبط با فایل عبارتند از:
- Backup
- Backup Wizard
- Directory Privacy
- Disk Usage
- File Manager
- FTP Accounts
- FTP Connections
- Images
- Web Disk
تنظیمات کارایی با Preferences
در این بخش می توانید cPanel خود را سفارشی تر کنید. بر اساس نیاز و سلیقه خود می توانید تنظیمات مختلفی را اعمال کنید.
- Password & Security
- Change Language
- Change Main Domain
- Getting Started Wizard
- Manage Resources
- Shortcuts
- change style
- Update Contact Info
مدیریت پایگاه های داده با بخش Databases
اگر وب سایت شما از یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس یا … استفاده می کند، قطعا شامل یک پایگاه داده برای ذخیره پست ها، نوشته ها، تنظیمات و سایر اطلاعات است. این بخش برای مدیریت بهتر پایگاه های داده در نظر گرفته شده است.
- MySQL Database Wizard
- MySQL Databases
- phpMyAdmin
- Remote MySQL
بخش Web Applications
حتما اسم نصب کننده اتوماتیک سی پنل را شنیده اید. در این بخش از cPanel امکان نصب انواع نرم افزار را خواهید داشت. این بخش شامل انواع موارد مورد نیاز وبلاگ ها و پورتال ها تا CMS ها و انجمن ها است.
متداول ترین ماژول های این بخش عبارتند از:
- Drupal
- Joomla
- phpBB
- WordPress
مدیریت دامنه ها با بخش Domains
گاهی اوقات مدیران وب سایت ها به مدیریت دامنه ها یا تنظیم زیر دامنه یا همان ساب دامین می پردازند. این قسمت برای مدیریت بهتر دامنه ها، تعریف ساب دامنه، مدیریت نیم سرورها، ریدایرکت ها و… کاربرد دارد.
ماژول های رایج این بخش عبارتند از:
- Addon Domains
- Aliases
- DNS Manager
- Preview Website
- Redirects
- Subdomains
نظارت مهندسی تر 🙂 با بخش Metrics
اگر صاحب یک وب سایت هستید و قصد دارید به صورت کاملا دقیق و موشکافانه عملکرد آن را تحت نظارت داشته باشید، می توانید از ماژول های بخش متریک کمک بگیرید. این ماژوال ها گزینه های مختلفی را در اختیار شما قرار می دهند که به واسطه آن ها می توانید کنترل و نظارت دقیق تری روی عملکرد و کارایی سایت خود داشته باشید.
رایج ترین ماژول های بخش متریک عبارتند از:
- Awstats
- Bandwidth
- CPU and Concurrent Connection Usage
- Errors
- Raw Access
- Visitors
- Webalizer
- Webalizer FTP
مدیریت ایمیل های هاستینگ از طریق بخش Email
در سی پنل شما، بخشی تحت عنوان Email برای نظارت و مدیریت اکانت های ایمیل وجود دارد. در این بخش می توان اکانت تازه ای تعریف کرد، فضایی را به هر اکانت اختصاص داد، رمزهای عبور را مدیریت کرد و…
رایج ترین ماژول هایی که در این بخش به چشم می خورد به صورت زیر است:
- Address Importer
- Apache SpamAssassin
- Autoresponders
- Default Address
- Email Wizard
- Encryption
- Forwarders
- Global Filters
- MX Entry
- Track Delivery
- User Filters
جمع بندی نهایی
cPanel یکی از محبوب ترین کنترل پنل های میزبانی وب مبتنی بر لینوکس است. این کنترل پنل به شما اجازه می دهد طیف وسیعی از ماژول ها از قبیل فایل ها، تنظیمات، پایگاه داده ها، برنامه های کاربردی وب، دامنه ها، نرم افزارها، ایمیل ها و… را مدیریت کنید.