فعال کردن یوزر root در اوبونتو

راهنمای فعال کردن یوزر روت در اوبونتو (لینوکس)

چگونه دسترسی یوزر root در اوبونتو را فعال کنیم؟به طور پیش فرض در برخی توزیع‌های لینوکسی به دلایل امنیتی دسترسی روت از طریق SSH غیرفعال است اما اگر به دلایلی نیاز به دسترسی کامل به سیستم لینوکس خود دارید و نمی دانید که چطور این کار را انجام دهید این آموزش برای شماست، زیرا در ادامه فعال کردن یوزر روت در لینوکس ( Debian based) و تغییر پسورد اوبونتو را به شما آموزش می دهیم.
در این مقاله از بلاگ وب داده به صورت کامل فعال کردن دسترسی یوزر روت در لینوکس از جمله سرورهای اختصاصی مبتنی بر لینوکس را به صورت گام به گام به شما آموزش می‌دهیم.
🚀 با خریدسرور اختصاصی ایران پورت 10G شبکه خصوصی خود را در قلب ایران راه‌اندازی کنید.
✔️بدون محدودیت ✔️ کنترل کامل ✔️ امنیت بالا ✔️ پشتیبانی 24/7

👇مشاهده پلن های سرور اختصاصی ایران وب داده

مفهوم یوزر root در اوبونتو لینوکس چیست؟

یوزر Root یا همان کاربر روت در سرورها یا سیستم‌های لینوکسی، معادل Administrator (مدیر سیستم) در سیستم عامل ویندوز است. کاربری که دارای بالاترین سطح دسترسی در سیستم بوده و قدرت کنترل کامل بر تمام فایل‌ها، دستورات و تنظیمات سرور را دارد.

ویژگی های کلیدی یوزر root:
  • دسترسی کامل به تمامی فایل ها و فولدرهای سیستم مانند خواندن فایل‌های حساس
  • قابلیت تغییر تنظیمات سیستمی مانند تغییرات مربوط به شبکه و پیکربندی هسته
  • حذف و نصب نرم افزارها مانند نصب وب سرور Apache یا حذف پکیج‌های سیستمی
  • مدیریت کاربران و دسترسی‌ها مانند یوزر جدید، تغییر رمز و غیره
  • کنترل تمامی سرویس های سیستمی
ساخت یوزر روت در لینوکس

چه زمانی به دسترسی روت در اوبونتو نیاز داریم؟

همانطور که قبلا نیز گفته شد به طور پیش‌فرض، دسترسی root در اوبونتو و اکثر توزیع های لینوکس غیرفعال است. این دسترسی از ابتدا وجود دارد اما به دلایل امنیتی غیرفعال شده است. با این حال، تحت شرایطی مانند موارد زیر و بسیاری دلایل دیگر فعال‌سازی یوزر root اجتناب‌ناپذیر است:

مدیریت سرور : ممکن است سرور لینوکسی شما تک یوزر بوده و می‌بایست از ابتدا با دسترسی root پیکربندی شود.
شرایط اضطراری: اگر تنها یوزر خود را به اشتباه حذف کرده و یا پسورد خود را فراموش کنید ویا حتی دسترسی کاربر Sudo شما غیرفعال شود.
عملیات سیستمی: گاهی به دلایلی نظیر اجرای اسکریپتهای پیچیده مدیریتی یا تعمیر و بازیابی سیستم یا مایگریشن داده ها میان سرورها نیاز به دسترسی روت در لینوکس دارید.

فعال کردن یوزر root از طریق SSH در اوبونتو

در ادامه این راهنما به صورت گام به گام مراحل ساخت یوزر روت در لینوکس را به شما آموزش می دهیم. ما در این آموزش فعالسازی یوزر root را روی یکی از سرورهای وب داده با سیستم عامل اوبونتو انجام داده ایم اما شما می توانید علاوه بر سرور این روش را برای سیستم خود نیز پیاده کنید.

گام اول: ورود به سرور

برای فعالسازی یوزر root در اوبونتو می بایست ابتدا از طریق نرم افزار Putty وارد ترمینال SSH سرور خود شوید.
🔶پس از ورود به ترمینال لینوکس در قسمت Login as نام کاربری را وارد و سپس در قسمت Password رمز عبور را وارد کرده و کلید Enter را بزنید. (تمامی این اطلاعات در هنگام خرید سرور در اختیار شما قرار داده می شود.)
فعال سازی یوزر root

گام دوم: تغییر پسورد روت در لینوکس

در این مرحله و قبل از ادامه مراحل در صورتی که اطمینان ندارید که از قبل روی سرورتان رمز عبور ست شده است یا خیر، نیاز است که رمز عبور یوزر root را با استفاده از دستور زیر تنظیم کنید.
sudo passwd
پس از اجرای دستور بالا ابتدا رمز عبور فعلی خود را وارد کنید و Enter را بزنید، سپس در قسمت New Password پسورد روت جدید را وارد کرده و در قسمت Retype New Password همان پسورد را مجدد تکرار کنید. به این ترتیب رمز عبور یوزر root شما آپدیت می شود پس دقت داشته باشید که از رمز عبور قوی برای کاربر روت استفاده کنید زیرا این کاربری به تمامی اطلاعات سیستم شما دسترسی دارد.
📌 نکته: در صورتی که اطمینان دارید از قبل بر روی سیستم عامل اوبونتو شما پسورد برای روت ست شده است نیازی به انجام این مرحله نیست.
تغییر پسورد روت در لینوکس

گام سوم: ویرا یش فایل پیکربندی SSH

در این مرحله برای ایجاد دسترسی روت در اوبونتو می بایست فایل پیکربندی SSH daemon را برای اجازه ورود به یوزر root ویرایش کنید. برای این کار دستور زیر را وارد و Enter کنید.
sudo nano /etc/ssh/sshd_config
دسترسی روت در لینوکس
📌 نکته: توجه داشته باشید برای تغییر مقدار PrimitRootLogin ابتدا باید # را از ابتدای آن بردارید تا قادر به تغییر مقدار پیشفرض باشید. مقدار # برای کامنت کردن مقادیر مورد استفاده قرار میگیرد.
در ادامه وارد محیط ویرایش فایل پیکربندی می شوید، حال در قسمت Authentication# خطی که عبارت PermitRootLogin در آن وجود دارد را جستجو کنید و عبارت روبروی آن یعنی Prohibit-Password را حذف کرده و به جای آن yes را تایپ کنید.
دسترسی روت در اوبونتو
پس از انجام تغییر مورد نظر برای ذخیره کردن آن کلیدهای ترکیبی CTRL + X کیبورد را همزمان فشرده سپس Y را به نشانه تایید تنظیمات بزنید و در انتها برای خروج از محیط ویرایشگر Enter کنید.
به این ترتیب شما به کاربر root اجازه ورود به سرور از طریق SSH را می‌دهید. (دقت داشته باشید این مقدار به صورت کامنت قرار دارد و شما باید # را از پشت عبارت پاک کنید تا بتوانید آن را تغییر دهید.)

گام چهارم: راه اندازی مجدد سرویس SSH

در این مرحله و پس از اجازه ورود به یوزر root برای اعمال تغییرات پیکر بندی انجام شده، لازم است سرویس SSH را راه اندازی مجدد کنید برای این کار دستور زیر را کپی کرده و در ترمینال لینوکس خود وارد کنید و در انتها کلید Enter را بزنید.
sudo systemctl restart ssh
دسترسی روت در اوبونتو
همانطور که در تصویر بالا نیز مشاهده میکنید تنظیمات با موفقیت اعمال شده و شما از این به بعد می توانید به عنوان یوزر root وارد سیستم عامل لینوکسی خود شوید.

گام پنجم: ورود به سرور با یوزر root

اکنون که موفق به ایجاد دسترسی روت در لینوکس شدید حال می‌توانید به عنوان یوزر روت از طریق SSH به سرور خود وارد شوید. برای این کار کافی است دستور زیر را در محیط ترمینال سیستم خود وارد کنید تا به این ترتیب با کاربر روت به سرور اوبونتو خود SSH زده و وارد سرور یا سیستم مورد نظر خود شوید .
ssh root@192.168.1.100
در دستور بالا به جای IP وارد شده می بایست آدرس IP سرور یا سیستم مورد نظر خودتان را وارد کنید. (من در این دستور IP سروری که دسترسی یوزر روت را با دستورهای بالا برای آن فعال کردم وارد کرده ام شما نیز می بایست IP سرور یا سیستمی که این دسترسی را برای آن فعال کرده اید وارد نمایید.)
این دستور یک اتصال امن به سرور شما به عنوان کاربر root برقرار می‌کند. در ادامه از شما خواسته خواهد شد که رمز عبور یوزر root که قبلاً تنظیم کرده‌اید را وارد کنید.
یوزر root در اوبونتو
📌 نکته: برای خروج از محیط SSH و بستن کانکشن با سرور اوبونتو
کافی است در ترمینال exit را تایپ کنید و سپس Enter را بزنید و یا کلیدهای ترکیبی Ctrl+D را همزمان فشار دهید.
💡 بیشتر بدانید: پس از اعمال تغییرات این احتمال وجود دارد که هنگام اتصال به سرور لینوکسی خود به دلیل تغییرات در پیکربندی سرویس SSH با خطا مواجه شوید ، جای نگرانی نیست کافی است به قسمت خطاهای رایج اتصال به سرور لینوکس از مقاله آموزش اتصال به سرور لینوکس با 4 روش + ویدیو آموزشی مراجعه کنید و با مطالعه این قسمت مشکل را برطرف کنید.

نتیجه گیری

در انتهای این مقاله اکنون می دانید که یوزر روت چیست و چرا به دسترسی روت در لینوکس نیاز داریم. حال شما به راحتی با استفاده از دستورهایی که در این آموزش برای شما قرار داده ایم به راحتی می توانید در کمترین زمان پس از خرید سرور اختصاصی به فعال سازی یوزر root در لینوکس بپردازید و حتی پسوررد روت سرور خود را تغییر دهید. در این آموزش از سیستم عامل اوبونتو استفاده شده اما در سایر نسخه های لینوکس نیز همین روش به کار می رود. امیدوارم که این آموزش از بلاگ وب داده برای شما مفید بوده باشد، اگر پرسشی داشتید در قسمت ثبت نظرات با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول فعال سازی یوزر root در Ubuntu

  1. چرا لاگین مستقیم با یوزر root توصیه نمی‌شود؟

    از لحاظ امنیتی لاگین مستقیم به Root می‌تواند باعث حملات
    brute-force و افزایش قابلیت ردیابی اقدامات کاربران شود به همین منظور لاگین مستقیم از طریق روت پیشنهاد نمی‌شود.

  2. چگونه دسترسی Root برای SSH را فعال کنیم ؟

    با استفاده از اتصال ssh به سرور خود متصل شوید و با دستور passwd که در همین مقاله آمده است می توانید دسترسی روت در لینوکس را فعال کنید.

  3. چرا در اوبونتو توصیه می‌شود به‌جای ورود مستقیم با کاربر root، از دستور sudo استفاده شود؟

    به این دلیل که کاربر روت تمامی دسترسی های لازم برای پیکر بندی و مدیریت سیستم را داراست برای حفظ امنیت سرور توصیه می شود از این یوزر به صورت مداوم استفاده نشود و تنها برای مواردی همچون بازیابی و امور اضطراری از این کاربری استفاده شود.

سارا صالحی

سارا صالحی

مقاله‌ها: 26

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *