واحد های اندازی گیری دیتا و آشنایی با سرعت و پهنای باند
به اشتراک بگذارید
واحد های اندازی گیری دیتا و یا به صورت کلی انواع واحد های اندازه گیری سرعت و انتقال دیتا و داده ها از مهمترین ابزار های کلیدی هستند که به درک بهتر چگونگی انتقال اطلاعات کمک ویژه ای میکند. ما در دنیای مدرن امروزی برای اندازه یگیری حجم انتقال داده ها و سرعت آنها نیاز به واحد هایی ثابت جهت اندازه گیری آنها داریم.
و اما در این مقاله به صورت کلی واحد های اندازه گیری سرعت و حجم انتقال داده را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس یک بار برای همیشه این واحد ها را یاد بگیریم و نحوه تبدیل آنها به یکدیگر را بیاموزید چرا که بسیار پر اهمیت است به عنوان مثال: شما هر زمانی که بسته اینترنت خود را شارژ میکنید باید بدانید با چه سرعتی و چه مقدار اطلاعات را میتوانید جا به جا کنید و یا اصلا سقف ترافیک و یا پهنای باند درنظر گرفته شده برای شما چقدر است. با من در ادامه این مقاله همراه باشید…😉👇
واحد های اندازه گیری دیتا یا داده چیست
واحد های اندازی گیری دیتا بایت،کیلو بایت، مگابایت، گیگابایت، ترابایت و پتابایت چیست؟ به صورت کلی این واحدها به ما کمک میکنند تا به راحتی حجم و سرعت انتقال داده ها و اطلاعات را درک کنیم. و یا هنگام خرید بسته اینترنتی، باید بدانیم که با چه سرعتی میتوانیم داده ها را منتقل کنیم و چه مقدار اطلاعات را میتوانیم جابهجا کنیم. این اطلاعات برای مدیریت منابع دیجیتال و بهینه سازی استفاده از اینترنت و ذخیره سازی داده ها بسیار مهم هستند. در نهایت، آشنایی با این واحدها و نحوه تبدیل آن ها به یکدیگر، به ما کمک میکند تا در دنیای دیجیتال امروز بهتر عمل کنیم و تصمیمات بهتری بگیریم.
به زبان ساده تر جهت بررسی واحد های اندازی گیری دیتا، فکر کنید یک مسیر وجود دارد که شما درون آن لوله آب را باز گذاشتید… حال آب را درون این مسیر باز کردید و این آب با یک سرعتی در جریان است تا به انتهای مسیر که یک استخر وجود دارد برسد. هم سرعت انتقال آب برای ما مهم است و هم حجم آبی که به استخر رسیده است. و این دو مقدار همواره به یکدیگیر قابل تبدیل هستند. حال ما به معرفی و بررسی این موارد خواهیم پرداخت…
واحد اندازه گیری حجم داده
امروزه تعداد بسیار زیادی از انسان ها وجود دارند که همواره به موبایل، تبلت و کامپیوتر دسترسی دارند و یکی از دغدغه های آنها کنترل حجم اطلاعات و دیتاهای درون این پلتفرم ها است.
چرا که هر سیستمی از موبایل گرفته تا کامپیوتر و یا حتی سرور ها که به عنوان ابرکامپیوتر ها نیز شناخته می شوند، همگی فضای خاصی را با حجم مشخص، برای نگهداری انواع اطلاعات در نظر دارند پس ما به عنوان کاربر باید بدانیم اطلاعات خود را چگونه و با چه حجمی باید ذخیره سازی کنیم. جدول زیر اطالاعات خوبی را درباره واحد های اندازی گیری دیتا به ما میدهد، البته این جدول از زمان کودکی در خاطره ما وجود دراد اما در زمان تبدیل واحد ها باید یکبار دیگر آن ها را مرور کنیم:
نام نماد | استاندارد بین الملل ده دهی | نام نماد | استاندارد بین الملل دودویی |
---|---|---|---|
کیلوبایت | ۱۰۳ | (kB) | ۲۱۰ |
مگابایت | ۱۰۶ | (MB) | ۲۲۰ |
گیگابایت | ۱۰۹ | (GB) | ۲۳۰ |
ترابایت | ۱۰۱۲ | (TB) | ۲۴۰ |
پتابایت | ۱۰۱۵ | (PB) | ۲۵۰ |
اگزابایت | ۱۰۱۸ | (EB) | ۲۶۰ |
❓ باید بگم این فرضیه که هر بایت برابر 8 بیت است در دنیای واقعی و سیستم های دیجیتالی و کامپیوتری کاملاْ درست است. over flow و یا سرریز داده به زمانی گفته میشود که داده بیش تر از ظرفیت حافظه وجود داشته باشند. پس برای محاسبه دقیق تر در سیستم های کامپیوتری از مقادیر ۲۱۰ یا همان 1024 که نزدیک ترین عدد به 1000 است استفاده می شود. و البته مشتقات آن در واحد های مختلف اندازی گیری مورد استفاده قرار میگیرند.
پس باید گفت: یکی از مهمترین واحد های اندازی گیری در دنیای مدرن و دیجیتال امروزی بررسی حجم داده ها است. به عوان مثال: تمامی عکس های درون این مقاله از یک حجمی برخوردارند که بر طبق واحدهای اندازی گیری خاص در کل دنیا شناخته می شود. واحد های اندازه گیری حجم داده ها شامل موارد زیر است:
🔸 بیت (bit): یکی از کوچکترین واحد ها برای اندازه گیری حجم داده در ابتدا بیت (bit) است. این مقدار شامل صفر و یک باینری است.
🔸 بایت (byte): یک پله از واحد بیت بالا تر بایت (byte) است. یک بایت شامل 8 بیت است که هر بیت شامل یک مقدار باینری 0 و یک است.
🔸 کیلوبایت (kB): در Step بعدی کیلو بایت است که هر کیلوبایت (kB) برابر است با 1024 بایت و یا ۲۱۰ دودویی و یا ۱۰۳ اعداد ده دهی است. این مقدار میتواند حجم یک متن و یا تصویر کوچک باشد.
🔸 مگابایت (MB): در مرحله بعدی مگابایت است (MB) که معادل 1024 کیلوبایت یا ۲۲۰ و یا ۱۰۶ اعداد ده دهی است. این حجم میتواند شامل یک ویدیو و یا اطالاعات باشد.
🔸 گیگابایت (GB): در قدمی بالاتر به سراغ گیگابایت (GB) خواهیم رفت هر گیگا بایت شامل 1024 مگابایت یا ۲۳۰ و یا ۱۰۹ اعداد ده دهی است. این مقدار حجم را اصولاْ برای بررسی حجم و حافظه انواع فلش ها و هارد دیسک ها در نظر میگیرند.
🔸 ترابایت (TB): و باز هم در step بالاتر به سراغ ترابایت (TB) که معادل 1024 گیگابایت یا ۲۴۰ ویا ۱۰۱۲ اعداد ده دهی است. و این مقدار عددی در واقع جهت بررسی ذخیره سازی داده های بزگ یا BIG Data مورد استفاده قرار میگیرد. اصولاْ در انواع سرور های storage از این واحد اندازه گیری استفاده می شود.
🔸 پتابایت(PB): در قدم های بسیار بالاتر میتوانید مقدار پتابایت (PB) را که معادل 1024 ترابایت یا ۲۵۰ و یا ۱۰۱۵ اعداد ده دهی است را در نظر گرفت.
🔸 اگزابایت (EB): این روند ادامه دار در یکی از سطح های بالایی خود اگزابایت (EB) که معادل 1024 پتابایت یا ۲۶۰ و یا ۱۰۱۸ اعداد ده دهی است را در نظر گرفته است. این مقدار به نوعی میتواند شامل: میلیون ها ویدئو با کیفیت 4K و کلی اطلاعات و دیتا است.
درنظر داشته باشید که هر واحد اندازه گیری برای تبدیل به واحد قبل از خود باید باید در 10 به توان مورد نظر ضرب شود و جهت انتقال به واحد بعدی تقسیم میشود.
واحد اندازه گیری سرعت انتقال
و اما باز هم موضوع مهم دیگر سرعت انتقال داده ها است. اینکه ما بدانیم در هر ثانیه با چه سرعتی اطلاعات و دیتاها در حال انتقال هستند. این سرعت را میتوانید به راحتی اندازه گیری کنید که در ادامه همین مقاله، نحوه دریافت سرعت اینترنت سیستم شخصی تان را به صورت تصویری آموزش خواهم داد. و اما واحد های اندازه گیری سرعت Speed داده ها شامل موارد زیر است:
🔸بیت بر ثانیه (bps): یکی از کوچکترین و پایه ای ترین واحد ها در اندازه گیری سرعت انتقال داده ها بیت بر ثانیه (bps) است درواقع به معنای سرعت انتقال تعداد بیت ها در هر ثانیه است.
🔸 کیلوبیت بر ثانیه (Kbps): در قدم بعدی کیلوبیت بر ثانیه (Kbps) قرار دارد که معادل ۱۰۰۰ بیت بر ثانیه یا ۱۰۳ است. این مقدار و واحد را اصولاْ برای اندازه گیری سرعت در شبکه های ضعیف و یا سرعت کم خواهید دید.
پس اگر به شما گفته شد سرعت شما 100Kbps (100Kilo bit per second) است و آن را به واحد:
KBps (Kilo Byte per Second) تبدیل کنید تنها کافی است 100 را بر عدد 8 تقسیم کنبد و سرعت شما برابر: KBps 12.5 خواهد بود.
🔸 مگابیت بر ثانیه (Mbps): در Step بعدی مگابیت بر ثانیه (Mbps) است که معادل ۱۰۰۰ کیلوبیت بر ثانیه است و یا به صورت کلی۱۰۶ است. این واحد اندازه گیری را برای شبکه های پر سرعت و تبلیغات سرعت در فروش انواع بسته های اینترنتی مشاهده خواهید کرد.
🔸 گیگابیت بر ثانیه (Gbps): و اما در قدم های بالاتر گیگابیت (Gbps) برثانیه قرار دارد که معادل ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه یا ۱۰۹ است. این واحد اندازه گیری را برای سرعت انتقال داده ها در شبکه های بسیار پر سرعت و فیبر نوری درنظر میگیرند.
حال میتوانید به راحتی مقایسه ای دقیق بین ارائه کنندگان اینترنت و یا شرکت های هاستینگ داشته باشید. زمانی که پلنی را برای سرور اختصاصی و یا سرور مجازی خود درنظر میگیرید تنها با یک Speed test میتوانید سرعت اینترنت را بسنجید و از محصولات شرکا مورد نظر استفاده کنید.
فرض کنید اطلاعات شما درست مانند تصویر با سرعت MB/s 703 (مگا بایت بر ثانیه) از سیستم شما در حال انتقال به فلش است. و حجم کلی داده را هم در تصویر 359 MB (مگابایت) نشان داده شده است. پاسخ سوالات زیر را بدست آورید:
سرعت چند کیلو بایت بر ثانیه است؟ MB/s 703 ضرب در ۱۰۳= 703000 KB/s یعنی: کیلوبایت=مگابایت×1000
حجم داده را برحسب گیگا بایت محاسبه کنید. MB 359 تقسیم در ۱۰۳= 0.359 GB یعنی:گیگابایت=1000/مگابایت
حجم داده ها جند کیلو بایت است؟ 359 MB ضرب در ۱۰۳= 359000 KB
فرمول های تبدیل واحد سرعت و حجم
یکبار برای همیشه باید نحوه محاسبات را یاد بگیریم چرا که موضوع در باطن بسیار راحت است اما اگر در بخش کوچکی از این تبدیل واحد ها گیج شوید و یا دچار فراموشی شوید، دیگر از صحبت های همگاران خود و یا موارد مهمی همچون خرید اینترنت و یا بسته های حجمی دچار مشکلات عمده ای می شوید. پس در بخش زیر فرمول محاسبه و تبدیل واحد ها به یکدیگر را خواهم گفت:
🔸 سیستم دودویی (پایه 1024)
کیلو بایت= بایت /1024
مگابایت= کیلوبایت/1024
گیگابایت= مگابایت/1024
Bash🔸 سیستم دهدهی (پایه 1000)
کیلوبایت= بایت/1000
مگابایت= کیلوبایت/1000
گیگابایت= مگابایت/1000
Bash🔸 تبدیلهای معکوس
کیلو بایت به بایت
دودویی:بایت= کیلوبایت×1024
دهدهی:بایت= کیلوبایت×1000
مگابایت به کیلوبایت
دودویی:کیلوبایت= مگابایت×1024
دهدهی:کیلوبایت= مگابایت×1000
گیگابایت به مگابایت
دودویی:مگابایت= گیگابایت×1024
دهدهی:مگابایت= گیگابایت×1000
Bashسرعت در دنیای دیجیتال چیست
ما در دنیای مدرن امروزی همواره در حال دانلود و آپلود اطلاعات هستیم و این اطلاعات را نه تنها از کشور خود بلکه از سرور هایی که در سرتاسر دنیا هستند دریافت میکنیم و در جایی دیگر آپلود میکنیم. در یک مثال ساده ما وارد وبسایتی خارجی می شویم و اقدام به دانلود فایل یک فیلم میکنیم. این یک بسته و یا Packet اطلاعاتی است که ما میخواهیم آن را دانلود کنیم…اما به نظر شما سرعت دانلود چقدر مهم است؟؟ چقدر مهم است که شما با چقدر انتظار نه تنها آن فایل را دانلود کنید بلکه همزمان کارهای دیگر خود را در دنیای وب و متصل با اینترنت انجام دهید و همچنان افت سرعتی را حس نکنید…
نرم افزار تست سرعت
Speed test نرم افزاری است که میتوان توسط آن مواردی همچون سرعت اینترنت، سرعت داملود و آپلود به صورت جداگانه و Ping سیستم خود را نسبت به لوکیشن مورد نظر دریافت کنید. این نرم افزار کاربردی میتواند ارتباط پایدار را در بین لوکیشن ها با عنوان جیتر کمتر نمایش دهد. درواقع این ابزار برای اطمینان از کارایی و کیفیت اتصال اینترنتی بسیار مفید است.
فرض کنید شما از شرکتی خاص که تبلیغات ویژه ای را برای سرعت اینترنت خود داشته، بسته اینترنتی خریداری کرده اید و میخواهید مطمئن شوید آیا این شرکت دقیقاْ به تعهدات خود عمل میکند و یا خیر؟؟ از speed test استفاده کنید تا خیالتان راحت شود. من در تصویر زیر نرم افزار Spees test را باز کردم و تست سرعت اینترنت خودم را با لوکیشنی دلخواهی که خود نرم افزار نزدیک ترین را انتخاب میکند، بررسی کردم.
جهت انجام تست ابتدا سرور را انتخاب میکنید که در حالت کلی خود نرم افزار هم پیش فرض نردیک ترین سرور در لوکیشن را انتخاب کرده است سپس ابتدا Ping نمایش داده می شود. سپس سرعت دانلود و آپلود به ترتیب قابل مشاهده است.
Ping چیست؟
عبارت Ping مخفف Packet Internet Groper درواقع یکی از ابزار ها و معیار های مهم در عیب یابی شبکه و بررسی مدت زمان اتصال بین دو کلاینت، کامپیوتر و یا سرور را نشان میدهد. پس تعریف پینگ به زبان ساده تر شامل مدت زمان ارسال یک بسته از کامپیوتر شما به سرور مقصد و جواب آن است. در تصویر زیر Ping کامپیوتر من نسبت به یکی از سرور های هلند وب داده را نمایش می دهد. حال هرچه عدد Ping پایین تر باشد شما در وضعیت بهتری قرار دارید و در مدت زمان کمتری اطلاعات خود را دانلود و یا آپلود می کنید پس سرور شما از عملکرد بالایی برخوردار است.
حال سرعت آپلود و دانلود را مشاهده می کنید.
پهنای باند چیست
پهنای باند درواقع حداکثر ظرفیت انتقال داده را مشخص میکند. هرچه پهنای باند بیشتر باشد حجم داده بشتری میتواند در یک شبکه منتقل شود. به صورت کلی و به زبان ساده پهنای باند یکی از اصلی ترین موارد در شبکه است چرا که هرچه پهنای باند بیشتر باشد، انتقال داده ها در یک زمان مشخص بیشتر خواهد بود. پس در این حالت وب سات های موجود در آن شبکه به سرعت بیشتری برای کاربران لود می شوند و رضایت 2 طرفه برقرار است.
تبدیل سرعت داده به حجم
و اما میرسیم به معرفی فرمولی جهت محاسبه حجم داده های انتقال یافته. یعنی اگر بدانید با چه سرعتی در حال انتقال داده ها هستید میتوانید پیش بینی کنید در مدت زمان دلخواهتان چقدر داده منتقل می شود و هر بار این فرمول را بر عکس کنید و یک دیتا دیگر را مورد بررسی قرار دهید. چرا که یک معادله ساده ریاضی است و هر با X را یک مورد جدید قرار دهید. مثلاْ یکبار زمان را بدست آورید و بار دیگر سرعت و یا حجم را.
حجم داده = سرعت × زمان
Bash🔸حال بیایید تا با هم یک مسئله ساده را حل کنیم:
اگر سرعت انتقال داده ای 5 مگابایت در ثانیه باشد و شما بخواهید بدانید که در مدت 30 ثانیه چه حجمی از داده منتقل میشود باید معادله خود را به صورت زیر عنوان کنید.
30×5=150 مگابایت(MB)
Bashنتیجه گیری
پس در یک نتیجه گیری کلی متوجه شدیم، انواع واحد های اندازه گیری سرعت و حجم داده ها کدام اند.و باید گفت: آشنایی با واحدهای اندازهگیری دیتا ها، داده ها و مفاهیم سرعت و پهنای باند برای هر کاربر فضای اینترنتی و انواع متخصصان شبکه بسیار ضروری است. یادگرفتیم در یک زمان مشخص و در سرعت معیینی چه حجمی از داده ها منتقل می شوند و با انواع واحد های اندازه گیری سرعت و جم داده ها آشنایی کامل پیدا کردیم. ممنون که تا انتهای این مقاله از بلاگ وب داده همراه ما بودبد. حتماْ نظرات و سوالاتتان را در انتهای مقاله با ما در میان بگذارید. ممنون از نگاهتون…😉
👇 خرید سرور مجازی آلمان👇
سوالات متداول از واحد های اندازی گیری دیتا، سرعت و پهنای باند
-
واحد های اندازی گیری دیتا ها کدام اند؟
واحد های بسیاری اعم از بیت، بایت، کیلو بایت، مگا بایت و گیگا بایت و … وجود دارند. البته در وب سایت https://www.unitconverters.net/ میتوایند به راحتی تمامی تبدیل ها را انجام دهید.
-
جهت تبدیل بایت به بیت چکونه میتوان محاسبات را انجام داد؟
برای تبدیل بایت به بیت باید عدد را در 8 ضرب کنیم چرا که هر بایت برابر 8 بیت است.
-
چرا از 1024 برا یتبدیل دودویی استفاده می شود؟
تبدیل دودویی در سیستم های کامپیوتری رواج دارد و در این حالت نزدیک ترین عدد به 1000 دروافع 2 به توان 10 است که معادل 1024 می باشد.