تاکنون واژه KPI را شنیدهاید؟ از خود پرسیدهاید که KPI چیست ؟ اگر یک فروشگاه اینترنتی دارید حتما باید با فاکتورهای این مقوله آشنا باشید.
KPI مخفف عبارت Key Performance Indicator به معنای شاخص کلیدی عملکرد میباشد. واژه KPI در کنار هر لغتی به کار رود به معنای شاخص کلیدی عملکرد و سنجش آن است.
در این مقاله قصد داریم اینکه KPI چیست و در تجارت الکترونیکی چه نقشی دارد را به صورت کامل بررسی کنیم در پایان سری آموزشهای وب داده به طور کامل با مقوله KPI در فروش و 52 فاکتور کلیدی فروشگاههای اینترنتی آشنا میشوید که بسیار مهم و ضروری هستند.
- جلسه اول: KPI چیست؟ و چه مفهومی دارد…
- جلسه دوم: 52 شاخص کلیدی عملکرد که مدیران باید بدانند
- جلسه سوم: KPI فروش برای موفقیت فروشگاه آنلاین چیست؟
KPI چیست ؟
برای اینکه متوجه شوید KPI چیست و در فروشگاه آنلاین چه نقشی دارد ابتدا باید با واژه نامه تجارت الکترونیک آشنایی نسبی پیدا کنید. eCommerce به معنای فروشگاه الکترونیکی و تجارتهای تحت اینترنت است. تجارت الکترونیک بسیار گسترده است و میتواند به صورتهای زیر باشد:
- B2B) business to business)
- B2C) business to consumer)
- C2B) consumer to business)
- C2C) consumer to consumer)
شاخص کلیدی عملکرد یا همان KPI در واقع یک معیار سنجش میزان موفقیت یا شکست در برابر یک هدف و یک استاندارد برای اندازهگیری و تشخیص عملکرد است. زمانی که اهداف کسب و کار خود را مشخص میکنید معیارهای KPI وسیله خوبی برای تشخیص عملکرد خواهند بود. پس زمانی که میگوییم KPI فروشگاه اینترنتی، منظور میزان عملکرد تجارت الکترونیکی است. بررسی این معیارها نشان میدهند در تجارت خود به چه میزان موفق بودهایم. اما سوال اینجاست برای سنجش فروشگاه اینترنتی چه معیارهایی مد نظر است؟ در یک فروشگاه اینترنتی فاکتورهای KPI چیست ؟
معیارهای KPI فروشگاه اینترنتی
چالش: شاخص کلیدی عملکرد در یک فروشگاه آنلاین یا KPI چیست ؟ چه مواردی معیارهای سنجش میزان شکست یا موفقیت یک تجارت الکترونیکی هستند؟ به نظر شما مهمترین فاکتورهای KPI چیست ؟
1- میانگین مدت زمان بارگذاری سایت (6.06s)
منظور از این میانگین مدت زمانی (بر حسب ثانیه) است که صفحه به طور کامل بارگذاری و برای بازدیدکننده به نمایش خواهد آمد. این میزان بسیار اهمیت دارد و افزایش سرعت تاثیر مستقیمی بر رشد و نرخ تبدیلات خواهد داشت به عنوان مثال در یک فروشگاه اینترنتی کاهش زمان بارگذاری صفحه تا 1.6 ثانیه باعث رشد 10 درصدی درآمد سالانه شده بود.
2- میانگین تایم پاسخگویی سرور (1.04s)
مقدار متوسط زمانی است که طول میکشد تا سرور پاسخ دهد. این مورد روی زمان بارگذاری صفحات تاثیرگذار است. اگر این زمان طولانی شود صفحات دچار مشکل خواهند شد. گوگل به سرورها توصیه کرده که زمان پاسخگویی را به زیر 200ms کاهش دهند.
3- صفحات مشاهده شده توسط کاربر
منظور از این فاکتور میانگین صفحاتی است که هر کار با ورود به وبسایت بازدید کرده است. میتوان گفت این فاکتور بسیار مهم است زیرا در صورتی که کاربر بدون مشاهده سایر صفحات وبسایت را ترک کند اهداف شما دچار تنش خواهند شد. از طرفی بازدیدی ندارید نرخ تبدیلی صورت نخواهد گرفت زمانی که دچار چنین مشکلی شدید باید حس اعتماد در کاربر به وجد آورید و همچنین روی رابط کاربری و تجربه کاربری سایت بیشتر کار کنید.
4- مدت زمان حضور کاربران در وبسایت (3m 24s)
میانگین زمانی است که کاربر در سایت شما حضور دارد و به مشاهده صفحات یا سایر فعالیتها مشغول است. این عدد میانگین زمان سپری شده در صفحات مختلف است که نمیتوان به قطعیت نرخ تبدیلی برای آن در نظر گرفت مگر زمانی که کاربر در صفحات پرداخت باشد که قطعا نرخ تبدیل خواهید داشت.
5- بانس ریت (38 درصد)
بانس ریت یا Bounce Rate فاکتور بسیار مهمی است و بر اساس عکس العمل بازدیدکنندگان مشخص میشود. منظور از این فاکتور نرخ پرش تا کاربرانی است که بعد از ورود به وبسایت بدون مشاهده سایر صفحات، وبسایت را ترک میکنند.بدیهی است در صورت بالا بودن این فاکتور باید تغییرات اساسی در فروشگاه خود اعمال کنید تا کاربر سایت را سریعا ترک نکند و از سایر صفحات نیز دیدن کند.
6- بازدیدهای صورت گرفته از طریق موبایل
این شاخص کلیدی عملکرد به معنای میزان بازدیدهای صورت گرفته از طریق دستگاه های تلفن همرا است. با توجه به درصد بالای کاربرانی که از تلفن همراه استفاده میکنند این مورد با میزان درآمد و نرخ تبدیلات ارتباط نزدیکی دارد.
7- بازدیدهای صورت گرفته از طریق تبلت
این فاکتور مربوط به میزان بازدیدهایی که از طریق تبلت صورت گرفته است. طبق آمار درص قابل توجهی از کاربران از طریق تبلت به وبسایتها رجوع میکنند. گزاراشات نشان میدهند درصد بالایی از کاربران ثابت در دفعات بعدی با موبایل یا تبلت به وبسایت رجوع خواهند کرد بنابراین فراهم سازی بستر مناسب برای کاربران غیر دسکتاپی بسیار مهم است. کاربران دسکتاپ 61 درصد از کل درآمد آنلاین را تشکیل می دهند.
8- ترافیک پپینترست
امروزه پینترست جایگاه چندانی ندارد چون در دسته بندیهای شبکههای اجتماعی مانند سایرین چندان مورد توجه نیست اما از جهتی این شبکه به عنوان یک موتور تحقیقاتی شناخته شده که فعالیت در آن خالی از لطف نیست و میتواند ترافیکی را به سمت فروشگاه شما هدایت کند.
9- ترافیک ایسنتاگرام
تعداد کل بازدیدگنندگانی که در یک بازه زمانی از طریق شبکه اجتماعی اینستاگرام به وبسایت شما رجوع کردهاند میتواند یک فاکتور برای سنجش میزان موفقیت باشد. در حال حاضر اینستاگرام به دلیل ماهیت پیوندها و پروفایلهای شخصی و.. در جایگاهی بهتری نسبت به توییتر، پینترست و فیسبوک قرار دارد.
10- ترافیک وبسایت
منظور از ترافیک وبسایت کل ورودیهای وب سایت در یک دوره معین است. از این فاکتور برای پیگیری ترافیک وب سایت و میزان افت و پیشرفت آن دربازههای زمانی استفاده میشود.
11- منابع دریافت ترافیک و ورودی
میدانید مهمترین فاکتور KPI چیست ؟ ترافیک! در ادامه یک گزارش از گوگل آنالیتیک ارائه شده که بازدیکنندگان از طریق چه کانالهایی به وبسایت شما رجوع کردهاند؟
- ترافیک آلی گوگل (32 درصد): ترافیکی که صرفا از طریق گوگل با جستجو و کلیک روی لینک نتایج جستجو به وبسایت شما وارد شدهاند. به صورت عمومی یشترین میزان بازدید هر وبسایت از طریق موتورهای جستجو
- تبلیغات کلیکی گوگل (23 درصد): منظور میزان ترافیک دریافتی از طریق تبلیغات کلیکی است.
- ترافیک مستقیم – (21 درصد): گاهی اوقات کاربران به صورت کاملا مستقیم به وبسایت رجوع میکند. که اصولا این کار توسط کاربران و مشتریان وفادار انجام میشود. این مورد در گوگل آنالیتیک تحت عنوان dark traffic مشاهده میشود.
- ترافیک دریافتی از طریق ایمیل (1 درصد): تعداد بازدیدکنندگانی است که از طریق ایمیل به وبسایت شما مراجعه کردهاند. این مورد درصد کمی را به خود اختصاص داده اما دارای اهمیت بالایی است زیرا وبسایتهایی که ترافیک بیشتری از رطیق ایمیل دریافت میکنند احتمال دریات سفارش از همان اشخاص را نیز خواهند داشت. جالب است بدانید که میزان درآمدزایی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ 3 برابر روشهای فیسبوک است.
- ترافیک دریافتی از طریق فیسبوک (2 درصد): میزان ورودیهایی است که از طریق فیسبوک دریافت میکنید. تلاشهای بازاریابی شما از طریق صفحه فیس بوک میتواند این میزان ورودی را افزایش دهد.
- تبلیغات فیس بوک (2 درصد): میزان ترافیکی است که بخاطر تبلیغات فیسبوکی دریافت کرده اید. در این فاکتور بازدیدکنندگان، میزان بازدید و لندینگ پیجها بسیار اهمیت دارند.
- ترافیک موتور جستجوی بیگ – (1 درصد): میزان ورودیهایی است که از طریق موتور جستوی بینگ دریافت میکنید. منظور زمانی این است که شخصی از میان نتایج روی لینک شما کلیک کند.
- ترافیک دریافتی از یاهو: ترافیکی که از طریق کلیک روی نتایج یاهو وورد به وب سایت شما دریافت میشود.
در این آموزش متوجه شدید که در یک فروشگاه اینترنتی مهمترین فاکتورهای KPI چیست در جلسات بعدی به بررسی سایر فاکتورهای KPI خواهیم پرداخت که فروشگاه اینترنتی باید از آن تبعیت کند.
ادامه دارد…