تست MTR چیست؟ گزارش MTR و تحلیل داده ها
Share your love
تست MTR و عیب یابی توسط دستور MTR یکی از راه هایی است که میتواند مشکل مربوط به نوع ارتباط در شبکه را در مدیریت یک سرور پیدا کنید. از دست رفتن بسته ها و یا همان Packet Loss یکی از مواردی است که در شبکه مورد بررسی قرار میگیرد.
ابزار های مختلفی هستند که میتوانند در مانیتورینگ و عیب یابی شبکه و نوع ارتباطات در شبکه به ما کمک کنند که MTR یکی از معروف ترین ها و قدرتمند ترین های آنها است. در این مقاله از بلاگ وب داده قصد داریم شما را با MTR و نصب آن بر روی انواع سیستم عامل ها و نحوه تجزیه و تحلیل داده ها آشنا کنیم. با من در ادامه این مقاله همراه باشید…😉👇
💡 Packet Loss چیست؟ در شبکه های کامپیوتری اطلاعات به صورت بسته و یا Packet هایی بین دستگاه ها در حال انتقال هستند. Packet Loss زمانی رخ می دهد که این مسیریابی به درستی اتفاق نیفتد و بسته ها در میانه راه از دسترس خارج شوند و یا گم شوند.
MTR چیست؟
MTR نرم افزاری open course و منبع باز است که به صورت رایکان در اختیار کاربران قرار داده شده است و به صورت کلیدی جهت شخیص مشکلات شبکه استفاده میشود. بر طبق این نرم افزار که اولین بار برای سیستم عامل لینوکس طراحی شد میتوانید با سرعت عمل بالاتری مشکل موجود در شبکه را پیدا کنید. برای توضیح MTR باید شما را با پروتکل ICMP بیشتر آشنا کنم…
پروتکل ICMP مخفف internet control message protocol، شامل یکی از اصلی ترین پروتکل های موجود در شبکه است. دستوراتی مانند: Ping و traceroute داده های خود را بر طبق این پروتکل ارائه می دهند و این دو دستور به کمک آن میتوانند وضعیت ارتباط بین دو دستگاه را بررسی کنند.
بر طبق این ابزارها شما میتوانید ارتباط بین دستگاه مبدا و مقصد را بررسی کنید و ببینید که آیا Packet Loss اتفاق می افتند و یا شما reply مورد نظر را از مقصد دریافت میکنید یا نه. و اما MTR ابزاری است که 2 دستور و ابزار مهم تر با نام هاب traceroute و Ping را در یک پکیج به شما نشان می دهد. حال با نحوه استفاده از این ابزار و تجزیه و تحلیل داده ها بیشتر آشنا می شوم.
آموزش نصب MTR
در انواع سرورهای لنوکس دستورات Ping و traceroute به صورت پیش فرض قابل استفاده هستند اما ابزار MTR حتماْ باید طبق دستورات مخصوص خود در هرتوزیع لینوکسی به صورت مجزا نصب شود.
نصب MTR در لینوکس
🔸 جهت نصب MTR بر روی Ubuntu/Debian تنها کافی است در ترمینال سرور خود دستور زیر را وارد کنید.
sudo apt-get install mtr
📌 درنظر داشته باشید دسترسی شما باید در حالت اصلی و Root باشد، چرا که دستور Sudo به همین دلیل داده شده است.
🔸 جهت نصب MTR بر روی CentOS/RHEL/Fedora تنها کافی است در ترمینال سرور خود دستور زیر را وارد کنید.
yum install mtr
🔸 جهت نصب MTR بر روی Arch تنها کافی است در ترمینال سرور خود دستور زیر را وارد کنید.
pacman -S mtr
پس از وارد کردن دستورات enter کنید تا دستور برای شما اجرا شود و packet ابزار به صورت کامل نصب شود.
نصب MTR در ویندوز
جهت نصب MTR بر روی سیستم عامل Windows تنها کافی است ابزار WinMTR را از طریق کلیک بر روی لینک موجود دانلود و نصب کنید.
نصب MTR در MacOS
در سیستم عامل Mac نیز ابزار MTR به صورت پیش فرض نصب نشده است که در این صورت شما میتوانید از طریق راهنمای Homebrew نصب را انجام دهید و در غیر این صورت از دستور زیر استفاده کنید.
brew install mtr
تست MTR دوطرفه
MTR ابزاری جهت بررسی ارتباط بین مبدا و مقد است و در هر دو طرف این ارتباط باید با این ابزار مورد بررسی قرار گیرد تا Packet Loss یا نقطه دقیق بسته های ازدست رفته را بدست آورید. از این رو برای دریافت اطلاعات درست و خطای ناشی از Packet Loss حتماْ این تست را در دو طرف ارتباط انجام دهید. شاید برایتان سوالی مطرح شود که این Packet و یا بسته های اطلاعاتی شامل چه مواردی است:
💡 یک پکت و یا بسته هیچ فرقی ندارد که حامل چه اطلاعاتی باشد چرا که برای کاربران مختلف بسیار متفاوت است. این بسته از دانلود یک عکس گرفته تا فیلم و هر داده و یا اطلاعات دیگری شامل موارد زیر است.
Header | Payload |
نسخه ها طول بسته شناسه TTL و پروتکل IP مبدا IP مقصد گزینه ها و Padding | اطلاعات بسته اطالاعات حمل شده به مقصد |
ما در شرکت وب داده زمانی که کاربر با موارد اختلالی مانند: کندی در دریافت اطلاعات و یا با نوعی اختلال و یا قطعی در شبکه مواجه باشد، از انها درخواست تست MTR می کنیم. این تست را در دو سر این ارتباط انجام می دهیم یعنی در مبدا و مقصد ارتباط دارای اختلال و در نهایت مشکل را پیدا خواهیم کرد. در ادامه به نحوه دریافت گزارش خواهیم پرداخت.
تست MTR
پس از انجام مراحل قبل جهت نصب ابزار مورد نظر بر روی سرور، حال وقت آن است که گزارش خرابی و اختلال خود را حهت مقصد مورد نظر دریافت کنید. درنظر داشته باشید، حال که ابزار را بر روی سیستم عامل مورد نظر خود نصب کردید، دریافت گزارش های اختلال در سیستم عامل ها و توزیع های مختلف یکسان است و تحلیل اطلاعات برای انواع سیستم عامل ها به صورت یکسان انجام می شود.
🔸 جهت دریافت اطلاعات در محیط Linux به صورت Live از طریق دستور زیر اقدام کنید:
mtr IP
پس از دریافت اطلاعات تست، حتماْ Screen shot صفحه را برای ما ارسال کنید.
📌 این نکته را هم حتماْ درنظر داشته باشید که جهت دریافت اطلاعات دقیق تر، تعداد packets ها باید حداقل 100 باشد. پس کد موجود را به صورت زیر استفاده کنید:
mtr -n -r -c 100 x.x.x.x
📌 اگر هم از نسخه ویندوز نرم افزار WinMTR استفاده می کنید پس حتماْ از بخش Option نرم افزار، گزینه Resolve names را غیر فعال کنید.
با هر روشی که این تست را انجام دهید تفاوتی ندارد در نهایت اطلاعات بدست آمده به صورت یکسان است. که در ادامه این مقاله به تجزیه و تحلیل آنها خواهیم پرداخت 👇
تست MTR Linux در Putty
تمامی تست های اننجام شده با کد دستوری Live به صورت mtr x.x.x.x انجام شده است.
تست MTR Linux در ترمینال Ubuntu
تست MTR Linux در Windows
تحلیل خروجی MTR
Host | hostname و یا IP موقعیتی است که بسته از آن عبور می کند. |
Loss | درصد از دست داده بسته ها در هر IP است. |
Snt | تعداد بسته های ارسالی در هر IP است. |
Last | تاخیر میلی ثانیه ای آخرین بسته ارسالی در هر IP. |
Avg | میانگین تاخیر بسته ها در هی میلی ثانیه در هر IP. |
Best | (Round-trip time(RTT کمترین زمان رفت و برگشت داده ها. |
Wrst | بیشترین RTT رفت و برگشت داده ها. |
StDev | Standard Deviation شاخص پراکندگی و انحراف معیار در هر IP |
باید گفت: تمامی این گزارشات توسط پروتکل ICMP که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، در بستر شبکه در حال ارائه است. این گزارشات ریشه اصلی اختلالات در شبکه را نشان می دهند.
بررسی packet loss
درنظر داشته باشید در بررسی بسته های از دست رفته همیشه hop نهایی را ملاک قرار دهید چرا که در host های بالاتر ممکن است مقدار عددی متفاوتی نشان داده شود که به دلیل rate limit و یا حداکثر نرخ عددی است. این میزران عددی در پکت لاس برای موارد مختلف میتواند متفاوت در نظر گرفته شود اما در حالت کلی packet loss زیر 1% نرمال است اما گاهی برا ی برنامه های حساسی که بسته های اطلاعاتی در آنها بسیار پر اهمیت هستند این نرخ نرمال را، زیر 0.01% درنظر میگیرند.
📌 و اما کاربران گرامی وب داده، نیازی نیست که شما علم تجزیه و تحلیل داده های شبکه ای را داشته باشید و تنها کافی است این تست را بر طبق همین آموزش انجام دهید و Screen shot تست MTR را برای ما ارسال کنید تا ما تمامی موارد در مسیر شبکه شما را بررسی کنیم و دلیل کندی و اختلال شما را دریابیم.
نتیجه گیری
پس در یک نتجه گیری کلی متوجه می شویم که MTR به صورت کلی مسیر داده های ارسالی از مبدا به مقصد را مورد بررسی قرار میدهند. MTR دارای ویژگی هایی ازجمله:
- تحلیل مسیر: که در تمامی hop های موجود بر سر مسیر مبدا به مقصد مقدار packet loss را نشان میدهد و به صورت دقیق به ما نشان میدهد که ایراد کار در کجاست.
- بررسی کیفیت اتصال: این تست به کاربر و مدیر سرور نشان میدهد در مسیر این انتقال در کدام بخش از شبکه ایراد وجود دارد و در نهایت به بهبود کیفیت کمک ویژه ای میکند.
- گزارش گرافیکی: در تست MTR شما میتوانید به راحتی داده ها را دریافت و بررسی کنید و به نوعی به ساده ترین روش، ایراد شبکه را پیدا کنید.
سوالات متداول تست MTR
-
آیا از گزارش گیری MTR، میتوان بر روی سیسم ویندوز استفاده کرد؟
شما میتوانید توسط نرم افزار WinMTR و نصب آن بر روی ویندوز و با انجام این تست از مشکلات شبکه ای خود مطلع شوید.
-
چگونه از سرور خود در محیط linux تست MTR بگیریم؟
شما میتوانید با دستور mtr IP به صورت LIVE گزارش گیری مورد نظر را انجام دهید.
-
تست MTR شامل چیست؟
این تست شامل انواع گزارشات مانند: بررسی اتصال، زمان رفت و برگشت داده ها در هر میلی ثانیه و مشاهده packet loss ها است.